Inevitabilul s-a întâmplat: Valul de concedieri din tehnologie a spart barierele industriei şi înghite şi alte sectoare importante ale economiei globale

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 27 martie 2023 659 afişări

Inevitabilul s-a întâmplat: Valul de concedieri din tehnologie a spart barierele industriei şi înghite şi alte sectoare importante ale economiei globale

Avalanşa de concedieri care a lovit sectorul tehnologic a depăşit barierele industriei şi s-a extins către alte sectoare importante din economia globală. De la finalul anului trecut şi până în prezent, directori din toate ramurile economice au concediat jumătate de milion de oameni, scrie Bloomberg.

În comunicaţii, sănătate, real-estate, energie şi finanţe, media angajaţilor disponibilizaţi a fost egală sau chiar a depăşit media din tech. În domeniul sănătăţii, media a fost de 20%, determinată de reduceri masive de personal, mai ales în cadrul businessurilor mai mici.

În sectorul bunurilor pentru consumul personal care înglobează printre altele industria auto şi retailul, peste 100.000 de oameni au rămas fără loc de muncă, în contextul în care pe fondul problemelor macro-economice cererea a început să se clatine.

Goldman Sachs Group Inc. şi alte bănci mari au eliminat mii de locuri de muncă, în ciuda speranţei că economia americană va avea parte de o recesiune uşoară.

Companiile energetice au fost printre cele mai puţin afectate, cu mai puţin de 4.000 de locuri de muncă reduse. Marile companii petroliere, precum Exxon Mobil şi Chevron, au înregistrat profituri record şi au anunţat răscumpărări masive de acţiuni, în condiţiile în care războiul Rusiei din Ucraina a provocat o creştere a preţurilor la energie.

În toate sectoarele, securitatea şi stabilitatea locului de muncă au apărut ca priorităţi pentru mulţi angajaţi. Aproximativ 3,9 milioane de angajaţi americani şi-au părăsit locul de muncă în ianuarie, în scădere faţă de maximele din epoca COVID-19, deşi se situează încă peste limitele de dinaintea pandemiei.

Nicăieri disponibilizările nu au fost la fel de drastice ca în cazul Amazon, care va elimina aproape 30.000 de posturi, în contextul celei mai recente runde anunţate de gigantul de e-commerce.

 Meta ocupă locul al doilea, cu un număr impresionant de 21.000 de posturi eliminate. Dar acestea sunt doar două dintre cele aproape 800 de firme care au eliminat cel puţin 473.000 de locuri de muncă din octombrie.

Tehnologia este responsabilă de cele mai drastice reduceri de personal, în contextul în care numărul disponibilizărilor din tech însumeză o treime din totalul la nivel global. Şefii companiilor susţin că valul de concedieri este rezultatul angajărilor excesive din timpul pandemiei şi al perspectivelor lente de creştere.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.