Generalii ruşi scrâşnesc din dinţi: Deşi se bat cu aceleaşi arme, Rusia nu se poate atinge de cerul Ucrainei. Eşecul aerian însemnă un dezastru pentru trupele terestre

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 23 iunie 2022 459 afişări

Generalii ruşi scrâşnesc din dinţi: Deşi se bat cu aceleaşi arme, Rusia nu se poate atinge de cerul Ucrainei. Eşecul aerian însemnă un dezastru pentru trupele terestre

Forţele aeriene ruseşti continuă să eşueze în preluarea controlului asupra cerului ucrainean şi întâmpină dificultăţi serioase în lupta cu defensiva aeriană a Ucrainei, scrie Business Insider.

Cea mai mare surpriză a războiului rămâne incapacitatea forţelor ruseşti de a doborâ avioanele Ucrainei, ceea ce a dus şi la slăbirea ofensivelor terestre lansate de trupele Kremlinului.

„Este foarte surprinzător pentru că echipamentele cu care se confruntă sunt practic aceleaşi pe care le folosesc. Ar fi trebuit să poată profita şi îi învingă rapid pe ucraineni. Această situaţie ne face să ne întrebăm cum de nu îşi pot înţelege şi învinge propriile sistem” a declarat generalul american Charles Brown.

La fel ca alte foste republici sovietice, Ucraina încă foloseşte echipament militar de origine sovietică. Printre aeronovale sale se numără modele precum Su-24, Su-25, MiG-29 şi Su-27.

Armata rusă operează în prezent pe versiuni mai noi ale aceloraşi avioane, multe dintre acestea fiind desfăşurate în apropierea graniţelor înainte de invazia lansată în februarie.

Mai mult, Ucraina foloseşte sisteme de rachete şi apărare aerieană de origine rusă, donate de ţările vecine, cu care a doborât un număr important de avioane ale inamicului.

Cu toate acestea, din cauza războiului şi a vârstei pe care le au aeronavele este din ce în ce mai greu de găsit piese de schimb şi oameni care pot asigura funcţionarea optimă a avioanelor şi echipamentelor militare.

Absenţa operaţiunilor aeriene ruseşti la scară largă i-a făcut pe strategi şi analişti să ridice din sprâncenă şi se pună la îndoială abilitatea de operare a forţelor aeriene ruse. Eşecul Rusiei de a distruge apărarea aeriană a Ucrainei este văzut ca un factor deosebit de important în împiedicarea trupelor terestre de a ocupa rapid cât mai mult teritoriu.

„Spre deosebire de Rusia, în conflictele anterioare, SUA s-a ocupat de sistemele de apărare ale inamicului şi a asigurat superioritatea aeriană în zonele în care operau forţele noastre terestre. În schimb, în Ucraina ruşii au ignorat complet acest aspect”, a mai spus generalul american.

Forţele aeriene ruseşti s-au coagulat acolo unde efectivele terestre au superioritate. Experţii sunt de părere că ruşii evită o confruntare directă în aer, fiind descurajaţi de apărarea ucraineană.

În ultimele săptămâni, pe fondul unor eşecuri Rusia pare să-şi fi redus ambiţiile privind teritoriul ucrainean, mulţumindu-se cu bombardamente şi lovituri cu rază lungă pentru a copleşi forţele uciranene.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
important,
lansare,
ocupare,
schimb,
teritoriu,
victorie,
rusia,
rusi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.