Economia Germaniei a îngheţat

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 07 februarie 2021 176 afişări

Comenzile industriale din Germania au scăzut în decembrie, semn că măsurile de lockdown mai stricte, împreună cu blocajele în curs din alte ţări din zona euro, au afectat în cele din urmă industria, spun analiştii de la ING.

Economia Germaniei a îngheţat

Comenzile industriale din Germania au scăzut în decembrie, semn că măsurile de lockdown mai stricte, împreună cu blocajele în curs din alte ţări din zona euro, au afectat în cele din urmă industria, spun analiştii de la ING. Noile date dau un plus de pesimism prognozei experţilor care consiliază guvernul german, aceştia avertizând că economia este probabil deja într-o scădere semnificativă. Între timp, guvernul pregăteşte noi măsuri de stimulare a consumului şi de ajutor pentru companii.

În timp ce Germania, cea mai mare destinaţie a exporturilor României, se pregăteşte pentru o perioadă cu vreme de iarnă severă, datele despre comenzile industriale arată că economia era deja grav afectată la sfârşitul lunii decembrie.

Comenzile industriale au scăzut cu 1,9% de la o lună la alta, faţă de un avans de 2,7% în noiembrie. Aceasta a fost prima scădere a comenzilor industriale după şapte creşteri lunare consecutive. Contracţia din decembrie a fost determinată de diminuarea cererii interne şi de o scădere accentuată a comenzilor de la partenerii din zona euro.

Noile comenzi din afara zonei euro au crescut uşor. Consiliul German al Experţilor Economici, care consiliază guvernul de la Berlin, a avertizat că economia este probabil în scădere semnificativă în trimestrul actual. Însă Germania este în continuare capabilă să crească cu 3,0% sau mai mult în acest an, a declarat pentru Reuters Lars Feld, preşedintele Consiliului.

„Sunt destul de încrezător că relaxarea restricţiilor va veni cel târziu până în aprilie şi că acest lucru - împreună cu o campanie de vaccinare accelerată - ne va readuce la normal“, a adăugat el.

Feld apreciază că revenirea consumului va spori probabil redresarea economiei. Între timp, partidele aflate la guvernare au convenit asupra unui ajutor mai mare pentru familiile cu copii şi pentru persoanele care depind de ajutoare de la stat, precum şi asupra unui sprijin fiscal suplimentar pentru companii.

Pachetul de măsuri prevede acordarea a 150 de euro familiilor care primesc alocaţie pentru copii, după plata a 300 de euro anul trecut. De asemenea, statul va da 150 de euro persoanelor care beneficiază de ajutoare sociale. Companiilor care au suferit pierderi din cauza pandemiei li se va oferi un spaţiu mai mare pentru a compensa aceste pierderi cu profiturile din anii precedenţi în declaraţiile lor fiscale. Iar o reducere a TVA la produsele alimentare din restaurante şi cafenele, de la 19% la 7%, va fi prelungită de la sfârşitul lunii iunie până la sfârşitul anului viitor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
germania,
economie,
gheata,
comenzi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.