Dosarul retrocedărilor - Romsilva susţine că nu a fost prejudiciată: Suntem administratorul, nu proprietarul pădurilor

Autor: Departamentul Social Postat la 17 octombrie 2014 38 afişări

Romsilva consideră că afirmaţia potrivit căreia, în dosarul retrocedărilor, ar fi fost prejudiciată cu circa 300 de milioane de euro sunt nefundamentate, în condiţiile în care regia este administratorul, nu proprietarul pădurilor statului.

"În mod cu totul nefundamentat şi nelegal, în toate comunicatele de presă şi în ştirile mass-media, se face afirmaţia conform căreia 'Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a fost prejudiciată cu suma de cca. 300 milioane de euro', fără a se cunoaşte faptul că Romsilva nu este proprietarul, ci administratorul pădurilor statului. Reamintim, şi cu acest prilej, că, în conformitate cu prevederile Constituţiei României, statul este reprezentat, inclusiv în instanţă, de către Ministerul Finanţelor Publice", se arată într-un comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

În acelaşi comunicat, Romsilva îşi exprimă "convingerea fermă" că directorul general al Regiei, Adam Crăciunescu, care, "în anii anteriori, a îndeplinit cu succes, fără nici un fel de suspiciuni şi funcţia de secretar de stat pentru Păduri, va putea demonstra autorităţilor competente că şi-a exercitat funcţia actuală cu onestitate şi competenţă managerială".

Tot despre directorul regiei, Colegiul Consilierilor Juridici "Silva Lex" susţine că acesta, din mai 2012, când a fost numit director general al RNP Romsilva, "nu a făcut nicio presiune asupra consilierilor juridici şi nu a sugerat niciun moment că n-ar trebui să mai formulăm întâmpinări pentru apărarea proprietăţii publice a statului român şi să mai asigurăm prezenţa la termenele de judecată".

"Nu se poate spune că dl. Adam Crăciunescu, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva ar fi luat măsuri împotriva intereselor RNP-Romsilva şi, implicit, împotriva intereselor statului cu privire la proprietatea publică", mai spun cei din Colegiul Consilierilor Juridici "Silva Lex".

Directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu şi sprijinirea unui grup infracţional organizat.

Potrivit procurorilor de la DNA Braşov care instrumentează dosarul retrocedărilor, prejudiciul creat Romsilva în această cauză este de 303.888.615 euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier.

În dosarul retrocedărilor sunt urmăriţi penal, printre alţii, deputaţii Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, senatorul Ilie Sârbu, şi doi judecători de la Tribunalul Covasna.

DNA susţine că începând din 2013, directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, a răspuns solicitărilor nelegale formulate de Viorel Hrebenciuc, prin intermediul lui Ilie Sârbu, referitoare la modul în care regia trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate şi litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeţei de pădure de peste 40.000 de hectare.

"În consecinţă, inculpatul Crăciunescu Adam a luat măsuri împotriva intereselor RNP Romsilva, în sensul că a şicanat efectuarea de acţiuni în justiţie împotriva intereselor avute de grupul infracţional organizat format din inculpaţii Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan şi alte persoane interesate în obţinerea terenurilor menţionate. După ce jurista din cadrul Romsilva semnat o acţiune civilă în favoarea intereselor Romsilva, de suspendare a judecăţii până la soluţionarea dosarului având ca obiect revizuirea deciziei luate la data de 17 aprilie 2012, strămutat de la Tribunalul Covasna la o altă instanţă(cerere admisă de ICCJ la data de 17 ianuarie 2014), în luna martie 2014, inculpatul Crăciunescu Adam a dispus în mod abuziv ca acestei juriste să-i fie preluată cauza respectivă şi i-a interzis, indirect (folosind un pretext medical), să mai reprezinte RNP Romsilva la procesele ce aveau ca obiect decizia din anul 2012 a Tribunalului Covasna şi punerea în aplicare a acestei decizii", mai spun anchetatorii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ROMSILVA,
RETROCEDĂRI,
/actualitate/dosarul-retrocedarilor-romsilva-sustine-ca-nu-a-fost-prejudiciata-suntem-administratorul-nu-proprietarul-padurilor-13407952
13407952
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.