Documentele din perioada 1938-1989 despre comunităţile evreieşti vor fi declasificate

Postat la 18 februarie 2019 52 afişări

Senatul a adoptat, luni, o iniţiativă care prevede declasificarea informaţiile cuprinse în documentele Consiliului de Miniştri, Consiliului de Cabinet sau Consiliului de Stat în perioada 1938-1989, depozitate la Arhivele Naţionale ale României sau la SGG cu privire la comunităţile evreieşti.

Documentele din perioada 1938-1989 despre comunităţile evreieşti vor fi declasificate

Scopul iniţiativei este de a studia istoria comunităţilor evreieşti din România.

Propunerea legislativă privind unele măsuri pentru studierea istoriei comunităţilor evreieşti din România a fost adoptată de Senat, în unanimitate, cu 97 de voturi „pentru”.

„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare declasificarea informaţiilor cuprinse în documentele adoptate, primite, realizate sau transmise de Consiliul de Miniştri, Consiliul de Cabinet sau Consiliul de Stat în perioada 1938-1989, depozitate la Arhivele Naţionale ale României şi în arhiva Secretariatului General al Guvernului cu privire comunităţile evreieşti şi viaţa comunitară evreiască în toate formele acesteia, în vederea studierii istoriei comunităţilor evreieşti din România. Astfel, deţinătorii acestor documente şi cei care deţin copii ale acestora au obligaţia de a lua măsuri în vederea suprimării marcajelor de clasificare şi scoaterea informaţiilor de sub incidenţa reglementărilor protective prevăzute de lege”, potrivit proiectului legislativ.

Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comunitati,
documente,
perioada

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.