Cutremurul din sectorul bancar a lăsat urme adânci. Şeful FMI avertizează că stabilitatea financiară la nivel global este in pericol

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 26 martie 2023 91 afişări

Cutremurul din sectorul bancar a lăsat urme adânci. Şeful FMI avertizează că stabilitatea financiară la nivel global este in pericol

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a avertizat cu privire la riscurile sporite la adresa stabilităţii financiare şi la necesitatea vigilenţei sporite, din cauza turbulenţelor cu care s-a confruntat sectorul bancar în economiile dezvoltate, scrie Financial Times.

În cadrul unei conferinţe la Beijing, şeful FMI a declarat că incertitudinile din economia mondială rămân "excepţional de mari", fiind de aşteptat ca creşterea economică globală să încetinească sub 3% în acest an din cauza războiului din Ucraina, a "cicatricilor" provocate de pandemia COVID-19 şi a înăspririi politcii monetare.

„Riscurile la adresa stabilităţii financiare au crescut într-un moment în care nivelurile de îndatorare sunt mai ridicate. Tranziţia rapidă de la o perioadă prelungită de rate scăzute ale dobânzii la rate mult mai mari, necesare pentru a combate inflaţia, generează în mod inevitabil tensiuni şi vulnerabilităţi, aşa cum am văzut în evoluţiile recente din sectorul bancar”, a declarat Georgieva la Forumul anual de dezvoltare a Chinei, o reuniune a directorilor executivi mondiali şi a înalţilor responsabili politici chinezi.

Sectorul financiar mondial a fost zguduit de prăbuşirea din această lună a unui creditorului american Silicon Valley Bank, care a dus la căderea unei alte instituţii americane şi la preluarea Credit Suisse de către UBS.

Acţiunile bancare au scăzut din nou vineri, de data aceasta în frunte cu Deutsche Bank, obligându-l pe cancelarul german Olaf Scholz să insiste că nu există "niciun motiv de îngrijorare" în legătură cu această instituţie.

„De asemenea, am văzut că factorii de decizie politică au acţionat decisiv ca răspuns la riscurile pentru stabilitatea financiară şi am văzut că băncile centrale din economiile avansate au sporit furnizarea de lichidităţi în dolari americani. Aceste acţiuni au atenuat într-o oarecare măsură tensiunile de pe piaţă, dar incertitudinea este ridicată, ceea ce subliniază nevoia de vigilenţă”, a mai spus Georgieva.

În ianuarie, FMI a estimat că creşterea globală va încetini de la un nivel estimat de 3,4% anul trecut la 2,9% în 2023, apoi va creşte la 3,1% în 2024.

Ea a reluat, de asemenea, avertismentele exprimate de mai mulţi alţi vorbitori la conferinţă cu privire la pericolele fragmentării lumii în blocuri economice, spunând că aceasta ar fi "o divizare periculoasă care va lăsa pe toată lumea mai săracă şi mai puţin sigură".

Cea mai pozitivă evoluţie a economiei mondiale în acest an a fost marcată de aşteptata revenire economică puternică a Chinei, după ce aceasta şi-a relaxat politicile anti-COVID 19 la sfârşitul anului 2022. FMI prevede o creştere de 5,2% în China în 2023, faţă de 3% cu un an înainte.

Creşterea Chinei ar reprezenta aproximativ o treime din creşterea globală în acest an.

„O creştere de 1 punct procentual în creşterea PIB-ului în China duce la o creştere de 0,3 puncte procentuale în alte economii asiatice” a mai declarat Kristalina Georgieva.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.