Cum obţii Certificatul de Vaccinare European care permite călătoriile în spaţiul european fără restricţii

Autor: Andreea Tobias Postat la 01 iulie 2021 593 afişări

Cum obţii Certificatul de Vaccinare European care permite călătoriile în spaţiul european fără restricţii

Certificatele digitale COVID urmează să fie eliberate de azi. Reprezentanţii STS au explicat cum funcţionează.

Certificatul digital COVID-19 pentru călătoriile în Uniunea Europeană facilitează libera circulaţie, spunea ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

Certificatele eliberate sunt valabile astfel:

- certificatele de vaccinare până la data de 30 iunie 2022

- certificatele de testare 24 de ore pentru testul rapid şi 72 de ore pentru testul PCR

- certificatele de vindecare 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru Sars Cov-2 înregistrat în platforma informatică „Corona-Forms”.

Certificatele vor putea fi eliberate în format digital, iar pentru persoanele care nu au acces la acest format primăriile, direcţiile de evidenţă a populaţiei şi direcţiile de sănătate publică vor putea asista oamenii pentru eliberarea lor pe hârtie, spunea ministrul.

Portalul de pe care îţi pot descărca oamenii certificatele digitale UE este pregătit pentru lansare, anunţau, miercuri, reprezentanţii STS.

„Certificatul este gratuit. În cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinţilor. Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde până la o oră, în funcţie de numărul de solicitări. În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail. La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. Utilizatorul îl poate accesa şi vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât şi prin descărcarea efectivă, în format pdf, a documentului, care se poate tipări”, au explicat reprezentanţii STS.

Pentru informaţii privind emiterea şi utilizarea certificatelor, a fost deschis un call center la numărul de telefon 021.414.44.25. De asemenea, certificatul poate fi obţinut pe hârtie prin intermediul primăriei, direcţiei de sănătate publică sau serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
certificate,
covid,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.