Ciucă, despre ordonanţa de urgenţă pe Energie: Prefer să întârziem o zi, decât să ne grăbim

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 30 august 2022 99 afişări

Premierul Nicolae Ciucă spune că preferă să întârzie o zi cu OUG pe Energie, decât să se grăbească şi să adopte ordonanţă de urgenţă care să nu producă efectele.

Ciucă, despre ordonanţa de urgenţă pe Energie: Prefer să întârziem o zi, decât să ne grăbim

„Suntem încă în discuţii. Mai avem o zi. În funcţie de propunerile şi de elementele tehnice, pentru că e un adevărat mecanism, nu e deloc simplu. Tot ceea ce presupune calculul acesta al preţuirilor la energie şi gaze trebuie să fie foarte bine clarificat, astfel încât, chiar dacă am întârzia o zi, prefer să avem o linie cât se poate de clară şi simplificată decât să ne grăbim şi să venim cu o ordonanţă de urgenţă care să nu producă efectele de care noi vorbim”, spune premierul Nicolae Ciucă despre adoptarea ordonanţei de urgenţă în domeniul Energiei.

El precizează că măsurile vizează două obiective majore - protejarea populaţiei şi măsuiri pentru protejarea industriei agroalimerntare şi a IMM-urilor.

„Ne menţinem pe obiectivele noastre de investiţii. Nu putem să depăşim această criză fără o economie care să funcţioneze, fără investiţii în economie”, încheie Ciucă.

Vicepreşedintele PSD Mihai Tudose, fost premier, anunţa că actuala coaliţie de guvernare va introduce o taxă de solidaritate pe care o vor plăti companiile din domeniul energetic pentru plata compensării facturilor.

„Pe pachetul de energie am să spun principiile la care am convenit şi care înţeleg că vor fi prinse în ordonanţa ce va trece în prima şedinţă de guvern, pentru că, aşa cum am promis, până pe 1 septembrie noi am spus că vom avea o ordonanţă nouă în ceea ce priveşte reglementarea pieţei de energie. Elementele de noutate sunt următoarele. Apare noţiunea de preţ de referinţă, calculat funcţie de, e o formulă complicată, preţul de achiziţie, recunoaşterea unor investiţii şi o cotă de profit. Ceea ce depăşeşte acest preţ de referinţă la vânzqare va intra într-un fond de solidaritate, la Ministerul de Finanţe, de unde se va plăti compensarea acordată consumatorului final, adică persoane fizice, persoane juridice, un element de noutate - apare şi contigentare la anumite cantităţi. De asemenea, tot ceea ce înseamnă parte socială, spitale de stat sau private, cămine de bătrâni, tot ce înseamnă zonă socială va avea preţ acoperit în totalitate”, anunţă Mihai Tudose.

Vicepreşedintele PSD precizează că un alt element de noutate îl reprezintă implicarera mult mai activă a ANRE.

„Vor fi prevăzute taxe, de fapt pentru nerespectarea unor termene. Azi tot ce înseamnă lanţ între producător şi consumatorul final au întârzieri de două, trei, patru, cinci luni pentru livrarea documentelor de decontare. De asemenea, obligativitatea de a-şi înmagazina gaze, de a-şi asigura rezerve, stocuri. Acstea sunt elementele, în mare. În fapt, faţă de ceea ce se întâmplă azi, în care toată această gaură între furnizor şi consumator intră în buzunarul unor firme care nu fac decât să plimbe nişte hârtii, că nu i-aţi văzut cu găletuşa cu curent alergând după clienţi, şi e plătită de stat cu sume imense va fi recuperată tot de la ei din acele profituri nejustificate. E o taxă de solidaritate, pentru că trebuie să fim solidari cu poporul român”, adaugă Tudose.

El apreciază că efortul bugetar „va fi infinit mai mic decât cel de azi”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ciucă,
oug,
energie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.