Cine sunt cele opt fonduri de investiţii care au luat 175 mil. euro din banii din PNRR? Banii ar urma să fie investiţi în România în IMM-uri, proiecte de infrastructură sau transfer de tehnologie

Autor: Cristina Roşca Postat la 03 martie 2024 71 afişări

Opt fonduri de private equity şi venture capital prezente local au accesat deja 175 mil euro, adică aproape jumă­tate din totalul de 400 mil. euro alocaţi din PNRR – programul de relansare a economiei conceput de UE după pandemie.

Cine sunt cele opt fonduri de investiţii care au luat 175 mil. euro din banii din PNRR? Banii ar urma să fie investiţi în România în IMM-uri, proiecte de infrastructură sau transfer de tehnologie

Opt fonduri de private equity şi venture capital prezente local au accesat deja 175 mil euro, adică aproape jumă­tate din totalul de 400 mil. euro alocaţi din PNRR –  programul de relansare a economiei conceput de UE după pandemie. 

Mozaik Investments, Innova/7, Booster Capital, GapMinder II, Morphosis Capital II, Early Game Ventures II, BoldMind şi AMC V (fond al ACP) sunt cei opt beneficiari. Două nume sunt noi, iar şase sunt deja active în piaţă. Unii actori deja au şi investit o parte din sumă. E vorba de ACP Group, care din fondul AMC V a cumpărat o participaţie în reţeaua de clinici Medicales, Morphosis Capital, care a ridicat al doilea fond, iar prima investiţie a fost realizată în şcoala privată Mark Twain, şi de Innova Capital.

Dincolo de Innova şi ACP, care sunt actori regionali, toate celelalte fonduri sunt nume autohtone. Mai mult, apar două iniţiative noi, este vorba de Booster Capital (fond cofondat de Şerban Roman, fostul şef al Enterprise Investors pe plan local) şi de BoldMind (cu echipa condusă de investitorul român Dragoş Roşca).

Dragoş Roşca a fost acţionar în companii precum OptiBLU (business vândut către fondul Innova Capital) şi a condus fondul†Gemisa†Investments.

Banii accesaţi din PNRR ar urma să fie investiţi în România, în IMM-uri, proiecte de infrastructură sau transfer de tehnologie.

Bugetul de 400 mil. euro din PNRR poate fi o gură importantă de oxigen pentru piaţa de M&A care începe să simtă efectele scumpirii banilor ca urmare a inflaţiei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.