Ce se întâmplă la BRD Pensii? După cea mai mare fraudă din ultimii ani, francezii pregătesc acum schimbări care includ chiar o posibilă vânzare a BRD Pensii

Autor: Liviu Popescu Postat la 19 decembrie 2022 229 afişări

Ce se întâmplă la BRD Pensii? După cea mai mare fraudă din ultimii ani, francezii pregătesc acum schimbări care includ chiar o posibilă vânzare a BRD Pensii

 Iar asta după ce în vară au adus 23 mil. lei de acasă pentru a acoperi prejudiciul adus de fostul CEO al BRD Pensii. „Nu comentăm zvonuri“ Francezii de la BRD, cei care con­trolează BRD Pensii, pregătesc schimbări pentru administrarea pensiilor private, despre care unele surse ZF susţin că includ chiar şi o potenţială vânzare a operaţiunilor Pilon II şi Pilon III, pe fondul loviturii de imagine adusă de frauda financiară din vara anului, dar şi în contextul performanţei slabe comparativ cu restul fondurilor de pensii private obligatorii.

Din toamnă banca BRD nu mai încheie contracte de aderare la Pilonul II şi Pilonul III pentru fondurile Pilon II l „BRD SAFPP se alătură practicii pieţei de a îşi desfăşura activitatea prin brokeri parteneri“ BRD Pensii (Pilon II) are active de 3,7 mld. lei, iar BRD Medio (Pilon III) circa 175 mil. lei BRD Pensii (Pilon II) este cel mai mic fond de pensii private obligatorii din România, având şi cea mai slabă performanţă de la înfiinţarea sistemului din 2008 încoace.

Francezii de la BRD, cei care con­trolează BRD Pensii, pregătesc schimbări pentru administrarea pensiilor private, despre care unele surse ZF susţin că includ chiar şi o potenţială vânzare a operaţiunilor Pilon II şi Pilon III, pe fondul loviturii de imagine adusă de frauda financiară din vara anului, dar şi în contextul performanţei slabe comparativ cu restul fondurilor de pensii private obligatorii. „Nu comentăm zvonuri“, răspunde BRD Pensii.

Astfel, la doar câteva luni după ce cea mai mare fraudă financiară a ultimilor ani i-a deter­minat pe francezii de la BRD să vină cu 23 mil. lei de acasă pentru a acoperi prejudiciul, despre care poliţia a spus că fostul CEO al BRD Pensii Alina Andreescu, dar şi alte persoane şi l-au însuşit prin crearea de conturi fictive şi la care auditorii fondului nu au avut nicio reacţie, banca BRD a anunţat că nu va mai „prezenta clienţilor aspecte relevante ale fondurilor de pensii şi nu va mai încheia contracte de aderare la fondurile de pensii“.

Cu alte cuvinte, chiar dacă au acoperit prejudiciul de la BRD Pensii francezii au acum alte planuri pentru administrarea fondurilor Pilon II şi Pilon III, o decizie surprinzătoare date fiind schimbările din conducerea şi consi­liul de administraţie ale administratorului unui fond de pensii private obligatorii Pilon II cu acti­ve de 3,7 mld. lei şi circa 522.000 de participanţi.

Cei jumătate de milion de români care cotizează la BRD Pensii au economiile de bătrâneţe asigurate, fără nicio schimbare pe fond, în contextul în care legea garantează activele participanţilor indiferent de ce se întâmplă cu administratorul. Depozitar al BRD Pensii este BCR. Ce răspunde BRD Pensii cu privire la planurile pentru perioada următoare?

„Prioritatea pentru BRD Fond de Pensii în 2023, ca şi până acum, este administrarea responsabilă a fondurilor de pensii private ale companiei, astfel încât deţinerile participanţilor la fondurile de pensii Pilon 2 şi 3, administrate de SAFPP, precum şi activele acestora, să fie în continuare în deplină siguranţă pentru că trebuie să ne îngrijim, practic, de viitorul a peste 500 de mii de clienţi“, a transmis BRD Pensii la soli­citarea ZF. Răspunsul este semnat de Raluca Morar, noul director general al BRD Pensii.

„De asemenea, pentru 2023, ne propunem să menţinem continuitatea afacerii pe baze solide. În acest moment avem o situaţie financiară şi operaţională îmbunătăţită şi beneficiem de tot sprijinul acţionarilor, existând astfel toate premisele că indicatorii de solvabilitate şi guvernanţă să fie îndepliniţi în mod corespunzător, iar activitatea să se desfăşoare în condiţii de siguranţă“.

CEO-ul BRD Pensii din prezent, Raluca Morar, lucreză din 2001 la BRD iar din 2015 în cadrul BRD Asigurări.  Ea s-a alăturat Société Générale în anul 2001, pe poziţia de responsabil bancassurance, preluand succesiv alte poziţii de management în cadrul băncii, inclusiv director produse retail market. Începând cu 2015, Raluca Morar a ocupat poziţii de top management în cadrul BRD Asigurări de Viaţă, respectiv director prganizare şi şroiecte, director operaţiuni clienţi. Dar cum comentează informaţiile cu privire la posibila vânzare? „Nu comentăm zvonuri“.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul BRD, banca a încetat activitatea de marketing a fondurilor de pensii pentru fondul P2 şi P3 şi de la 1 octombrie nu va mai prezintă clienţilor aspecte relevante ale fondurilor de pensii şi nici nu mai încheie contracte de aderare la fondurile de pensii. De ce?

„Începând cu acest moment, BRD SAFPP se alătură practicii pieţei de a îţi desfăşura activitatea prin brokeri parteneri, iar BRD - Groupe Societe Generale nu le va mai prezenta clienţilor aspecte relevante ale fondurilor de pensii şi nici nu va mai încheia contracte de aderare la fondurile de pensii“.

Potrivit mai multor surse, o vânzare a BRD Pensii către un alt administrator Pilon II ar fi o variantă luată în calcule de francezi, însă cel mai probabil va depinde către cărui administrator din moment ce primii trei cei mai mari – NN Pensii, AZT şi Metropolitan – au deja 70% din piaţă iar ASF cel mai probabil nu va permite o consolidare pe o concentrare şi aşa destul de mare.

În vara anului 2022 poliţiştii şi procurorii au spus că la BRD Pensii a fost descoperită o fraudă de 23 mil. lei şi au reţinut mai multe persoane, inclusiv CEO-ul de la acea dată, Alina Andreescu. Potrivit ZF, inclusiv această lovitură ar sta la baza planurile BRD pentru activitatea de administrare a pensiilor Pilon II.

Publicaţia economica.net, cea care a relatat prima despre posibilele schimbări de la BRD Pensii, spune că deja angajaţii BRD Pensii au fost înştiinţaţi despre planurile francezilor şi că pe masa BRD mai este o variantă pentru administrator, pe lângă posibila vânzare şi transferul activităţii investiţionale la asigurări: administrarea să fie preluată temporar de Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private după OUG recentă care aduce modificări pentru Pilonul II. Economica.net spune că inclusiv performanţa slabă a fondului şi fraudă din vara lui 2022 au fost factorii care i-au determinat pe francezi la o astfel de mişcare.

Aceasta ar fi prima schimbare în sistemul de pensii private Pilon II din ultimii ani, cel care acum numără 7 administratori – NN Pensii, Allianz Ţiriac Pensii Private, Metropolitan Pensii, Generali, Aegon, BRD Pensii şi BRD Pensii – prin faptul că numărul fondurilor s-ar reduce de la 7 la 6. Activele Pilon II au ajuns la circa 90 mld. lei iar numărul celor care cotizează la aproximativ 8 milioane de salariaţi.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.