Ce-i de făcut cu datornicii Europei

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 12 ianuarie 2014 62 afişări

Dezbaterea pe tema economiei americane - dacă aceasta nu merge bine din cauza stimulentelor federale prea mari sau, dimpotrivă, prea mici - a intrat într-o nouă fază odată cu publicarea unui nou studiu al economiştilor Kenneth Rogoff şi Carmen Reinhart de la Harvard.

Ce-i de făcut cu datornicii Europei

Studiul, care ia în discuţie 11 ţări europene care au intrat în criză sistemică odată cu SUA, arată că numai două ţări - SUA şi Germania - au ajuns din nou la nivelul venitului real dinainte de criză, pentru că au avut suficient acces la finanţare (internă şi externă), iar în cazul SUA s-a procedat la restructurări ale datoriilor.

"În cea mai mare parte a Europei, atunci când un datornic îşi pierde casa, nu-şi pierde şi datoria", a rezumat Reinhart, potrivit The New York Times, sugerând că pentru o ieşire reală din criză, Europa ar trebui să procedeze la noi restructurări ale datoriilor, atât ale celor private, cât şi ale celor publice.

Rogoff şi Reinhart au ţinut anul trecut prima pagină a publicaţiilor financiare, după ce s-a descoperit că volumul "Growth in a Time of Debt" (Creştere economică în contextul unor datorii ridicate), publicat de ei în 2010, conţinea o greşeală în calculul care i-a dus pe cei doi la concluzia că în economiile dezvoltate, creşterea datoriei publice peste pragul de 90% din PIB cauzează scăderea abruptă a creşterii economice.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ce-i-de-facut-cu-datornicii-europei-11885277
11885277
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.