Capitala economiei digitale din Europa Centrală şi de Est

Autor: Alex Ciutacu Postat la 23 septembrie 2019 1247 afişări

Apetitul companiilor din România pentru soluţii bazate pe cele mai noi tehnologii din piaţă a depăşit nivelul de inovaţie prin aplicaţii mobile şi a ajuns într-un punct în care inteligenţa artificială, big data, machine learning, Internet of Things, realitatea augumentată, realitatea virtuală, RPA-urile şi nu numai devin priorităţi.

Astfel, evenimentul GoTech World – cunoscut pentru primele şapte ediţii ca Internet & Mobile World – se reinventează şi devine pentru două zile „casa economiei digitale din Europa Centrală şi de Est”.

„Trăim într-o eră informaţională, în care interconectivitatea este cuvântul de bază în orice activitate: avem toate datele stocate în cloud, lucrăm în sisteme online, vorbim cu partenerii de business de la mii de kilometri depărtare prin videoconferinţe şi suntem înconjuraţi de dispozitive conectate prin IoT”, apreciază Alexandru Măxineanu, project manager al evenimentului GoTech World, cunoscut în ultimii şapte ani în România drept Internet & Mobile World, organizat de Universum Events.

Apetitul pieţei din România pentru soluţii bazate pe cele mai noi tehnologii este în creştere în ultimii ani, începând de la inteligenţa artificială şi machine learning şi până la conectivitatea oferită de Internet of Things sau revoluţia adusă de soluţiile de tip Robot Process Automation (RPA) – unde o mână de români au creat chiar şi un unicorn, denumit UiPath.

Creşterea „spectaculoasă”, aşa cum o numesc reprezentanţii GoTech World, care poate fi observată şi pe piaţa aplicaţiilor mobile pe fondul accesului rapid la internet mobil – încât ne îndreptăm spre era 5G – are nevoie de un catalizator şi de o scenă pe care să fie aduşi furnizorii de soluţii de tehnologie faţă în faţă cu cei care caută cele mai eficiente produse pentru businessurile lor.

„Participanţii la GoTech World sunt profesionişti din companii locale şi multinaţionale, de nivel middle-management şi C-level, din domenii diverse şi pe diverse verticale operaţionale (HR, financiar, marketing, IT, vânzări, logistică etc.), dar şi antreprenori interesaţi de digitalizarea afacerilor lor. Pe scurt, pentru că transformarea digitală se întâmplă pe absolut toate verticalele de business şi fiecare departament dintr-o companie este implicat în acest proces, orice manager sau executiv din orice companie este binevenit la GoTech World”, explică Măxineanu.

Evenimentul GoTech World este un concept care beneficiază acum de amploarea la care a ajuns Internet & Mobile World şi care aduce în faţa profesioniştilor din business prezenţi la Romexpo, în perioada 2-3 octombrie, şapte scene de conferinţe: Main Stage, IT Ops Stage, Digital & E-commerce Stage şi scenele PRO: MarTech Stage, Security Stage, Java Stage şi .NET Stage, unde experţi locali şi internaţionali prezintă conţinut util şi relevant pe subiecte de interes actual în digitalizare.

„GoTech World este, în momentul de faţă, singura expo-conferinţă de business care pune la dispoziţia companiilor din România şi din regiune un mix unic de soluţii IT, business software, cloud, securitatea informaţiei, dispozitive şi soluţii de digital marketing şi e-commerce B2B şi informaţii relevante oferit de către speakeri internaţionali de renume, experţi de la companii de top la nivel mondial”, adaugă reprezentanţii evenimentului. 

Pe lângă o serie de parteneri precum ING, NTT Data, UiPath sau Cognizant Softvision, în cadrul evenimentului vor fi prezenţi încă 80 de expozanţi, de la companii multinaţionale şi până la start-up-uri de tehnologie.

Organizatorii au fost nevoiţi să propună conceptul GoTech World pentru că piaţa tehnologiilor s-a dezvoltat mult mai departe şi pe mai multe verticale decât acoperea cel anterior de Internet & Mobile World.

„Încă din 2012, de când am pus bazele Internet & Mobile World, l-am gândit ca pe un eveniment de business menit să încurajeze adoptarea digitalizării în strategia de dezvoltare a companiilor. La momentul respectiv, conceptele de internet şi mobile erau în atenţia tuturor profesioniştilor, fiind sistemele în trend, pe baza cărora se dezvoltau cele mai multe tehnologii şi soluţii digitale pentru companii. De câteva ediţii, IMWorld nu mai este doar despre internet şi mobile, aşa cum a fost construit iniţial. În prezent, evenimentul îşi propune să accelereze procesul de digitalizare a companiilor, în acord cu obiectivele de business, oferindu-le cele mai potrivite soluţii şi informaţii de tehnologie pentru nevoile lor”, susţine Alexandru Măxineanu. „În acest sens, am simţit nevoia unui refresh de imagine a evenimentului. Deşi conceptele de internet şi mobile vor exista mereu în esenţa evenimentului nostru, ca platforme pe baza cărora s-au dezvoltat toate sistemele şi tehnologiile inovatoare ce guvernează astăzi activităţile de business, ne-am propus să fim cu un pas înainte, lansând un îndemn companiilor din România şi din regiune, şi de fapt, lumii întregi: Go Tech”, adaugă el.

Faţă de începuturile din 2012, nivelul vizitatorilor s-a triplat, în timp ce numărul companiilor care vin ca expozanţi s-a dublat. Mai mult, de-a lungul anilor, scenele a ceea ce va fi cunoscut de acum drept GoTech World au văzut experţi internaţionali precum Neil Harbisson, primul cyborg recunoscut şi atestat de autorităţi, Siri Børsum, leader of digital transformation la Google, sau Ingela Nordenhav, director de digital marketing la Volvo Trucks, coordonator al campaniei de marketing B2B care l-a avut ca protagonist pe Jean-Claude Van Damme. „Am pornit în 2012 cu 3.300 de vizitatori, dintre care 1.100 de nivel CxO, şi am ajuns după 8 ani la 10.000 de vizitatori, dintre care 6.000 de nivel CxO. Totodată, cu fiecare ediţie din ce în ce mai mulţi expozanţi de soluţii digitale s-au arătat interesaţi să ni se alăture. Dacă în 2012, la prima ediţie, am pornit cu o zonă expoziţională în care îşi prezentau serviciile şi produsele 70 companii, anul acesta numărul expozanţilor s-a dublat, ajungând la peste 140 de companii”, explică reprezentenaţii businessului.

Mai mult, organizatorii încearcă să contribuie la ecosistemul de formare de start-up-uri printr-un program de accelerare denumit acum Go StarTech. „Tot anul trecut, cu scopul de a încuraja accelerarea creşterii numărului de noi companii tech am dat startul unui program de accelerare a start-up-urilor, Go StarTech (anterior Startech Factory), care deja devine tradiţie în componenţa GoTech World. Programul se adresează start-up-urilor din domeniile IT&Tech şi se bazează pe o competiţie în cadrul căreia 20 de iniţiative antreprenoriale au şansa de a câştiga un stand gratuit în cadrul evenimentului. Dintre aceste companii, şapte finalişti vor avea şansa susţinerii unui pitch pe scena evenimentului, fiind evaluaţi de un juriu de profesionişti”. 


UiPath

Una dintre companiile de tehnologie care au fost în centrul atenţiei în ultimii ani este UiPath. Nu doar pentru că aduce una dintre cele mai căutate tehnologii emergente – Robotic Process Automation (RPA) – ci şi pentru că a avut un parcurs de business surprinzător, compania este căutată în prezent de mai multe businessuri care vor să îşi automatizeze procesele repetitive.

„RPA este o tehnologie care se pretează tuturor industriilor, care a fost implementată cu succes până acum în sectoare precum cel financiar-bancar, telecom, HR, retail şi logistică, sectorul energetic şi aşa mai departe. În prezent, clienţii noştri cunosc mult mai bine beneficiile automatizării şi ne cer soluţii specializate care răspund problemelor lor de business specifice. De exemplu, o soluţie de automatizare lansată în 2019 care diferenţiază UiPath de alţi provideri de RPA de pe piaţă este cea destinată firmelor de avocatură sau departamentelor juridice din companii şi organizaţii din sectorul public. UiPath a dezvoltat roboţi software precum GDPR Robot, care facilitează respectarea criteriilor GDPR sau Conflict of Interest Robot, o soluţie versatilă pentru gestionarea cererilor de internal compliance”, explică Alex Mihailciuc, vicepreşedinte global al diviziei Presales în cadrul UiPath.

Ce îi determină însă pe cei de la UiPath să vină la evenimentul GoTech World cu soluţiile lor? Apetitul jucătorilor activi în piaţa locală pentru astfel de soluţii este din ce în ce mai mare, încât compania are de 10 ori mai mulţi clienţi acum în România decât avea în urmă cu doi ani. „În România, piaţa s-a maturizat în ultimii ani, iar apetitul pentru RPA este în continuă creştere. De la 4-5 clienţi, cât aveam în 2017, am scalat la aproape 40 de clienţi în 2019, preponderent subsidiare ale companiilor multinaţionale, dar şi businessuri cu capital românesc. În prezent, avem clienţi din aproape toate sectoarele: bănci şi alte instituţii financiare, telecom, manufacturing, retail, petrol şi gaze naturale şi sectorul farmaceutic. Iar trendul rămâne unul pozitiv. Dintre ţările din regiune, doar Polonia depăşeşte România ca investiţie în soluţii de automatizare UiPath şi tehnologii colaterale, înaintea unor ţări precum Bulgaria, Serbia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Moldova, Slovenia, ţările baltice ori Croaţia”, spune Mihailciuc.

În acelaşi timp, el observă un trend interesant printre companii, şi anume că multe proiecte de RPA începute în piaţa locală pentru subsidiare ale multinaţionalelor s-au extins spre proiecte de scalare RPA la nivel global pentru respectivele companii.

Până acum Japonia este pe primul loc la nivel de implementare a roboţilor software, într-o piaţă care are nevoie de roboţi ca să suplinească deficitele de candidaţi din piaţa muncii.

„Deciziile de a implementa RPA au în spate factori precum creşterea productivităţii, a eficienţei forţei de muncă existente, degrevarea angajaţilor de povara proceselor repetitive, reducerea costurilor şi, nu în ultimul rând, transformarea digitală a businessului şi creşterea competitivităţii. Japonia, de exemplu, ţara unde UiPath a realizat cea mai mare implementare de roboţi software, e un model care se evidenţiază prin transformările majore pe care le-a adus la nivel de business şi volum de muncă al personalului companiilor. Acolo angajaţii lucrează în mod uzual 14-16 ore pe zi, iar automatizarea suplineşte multe ore de muncă umane într-un timp foarte scurt”, explică reprezentanţii companiei.

După ce a reuşit anul trecut să devină primul „unicorn” fondat de români, compania a continuat să desfăşoare runde de finanţare, iar în aprilie 2019, o rundă seria D în valoare de 586 milioane dolari – în care au intrat investitori precum Coatue, Dragoneer sau Wellington – a adus o evaluare de 7 miliarde de dolari pentru UiPath, transformând-o în cea mai valoroasă companie de inteligenţă artificială din lume.

Mai mult, compania a ajuns la peste 4.000 de clienţi şi a deschis noi birouri în Italia, Grecia, Israel, Elveţia, Rusia, Belgia şi Ucraina. De asemenea, UiPath are acum peste 3.200 de angajaţi care lucrează în 53 de birouri din 25 de ţări.


NTT DATA

Soluţii de clasificare a persoanelor şi a activităţii acestora pe baza tehnologiei de inteligenţă artificială, blockchain pentru vehicule autonome, automatizarea activităţilor repetitive prin RPA-uri, realitate augumentată dar şi alte soluţii clasice precum SAP sau ERP sunt doar o parte dintre soluţiile cu care compania NTT Data România, parte a grupului NTT, va veni la expoziţia de la evenimentul GoTech World desfăşurat la Romexpo.

„Este primul an în care NTT Data România participă la GoTech World. Practic, dorinţa de participare vine în urma faptului că acest eveniment reprezintă cea mai mare expo-conferinţă B2B din estul Europei pe zona de IT şi soluţii digitale. (...) Există în România multe zone de business care sunt încă într-o fază incipientă a digitalizării, iar scopul nostru este să sprijinim acest demers de digitalizare cu cele mai noi soluţii şi servicii din domeniu”, explică Daniel Metz, CEO NTT Data România.

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei de soluţii software în România, reprezentanţii companiei susţin că nu există diferenţe semnificative de evoluţie între piaţa locală şi regiune.

„Dacă ne uităm la nivel macro, diferenţele între nevoile şi evoluţia României faţă de alte ţări sau regiuni nu sunt semnificative. Nu există discrepanţe majore care să modifice substanţial strategia noastră de a aborda diverse pieţe. Singurele variaţii pe care le observăm sunt generate de momentul adopţiei anumitor soluţii, România şi regiunea Europei de Sud-Est fiind de obicei într-un eşalon secundar, pe de altă parte fiind furnizor de know-how şi resursă umană de înaltă calificare IT”, potrivit reprezentanţilor companiei.

Astfel, reprezentanţii companiei consideră că România se înscrie pe o curbă de creştere similară cu ţările din regiune, iar nevoile din piaţă încep să fie mai rafinate şi mai complexe.

De aceea, NTT susţine că va investi „foarte multe resurse” pentru pregătirea unor soluţii pe care le va livra pe piaţa din România, în timp ce va lansa un Centru Naţional de Excelenţă pentru iniţiativele de tip SAP. „În următorii doi ani vom investi foarte multe resurse în pregătirea echipelor noastre, în suita de produse proprii precum Clarvision ERP Suite, WinActor – soluţia proprie de RPA, IntraMart – soluţia proprie de BPM, dar şi în zona de integrare de soluţii software şi hardware precum şi în oferirea unui portofoliu complex de servicii de consultanţă”, notează CEO-ul companiei.

NTT Data pariază în România următorilor doi ani pe tehnologii de automatizarea proceselor şi pe monetizarea volumelor de date într-un context economic global care împinge furnizorii de tehnologie să fie din ce în ce mai apropiaţi de businessul clienţilor. „Automatizarea şi managementul proceselor, securitatea datelor, monetizarea volumului uriaş de date şi facilitarea colaborării reprezintă zonele în care NTT Data România aduce experienţa dobândită pe piaţa locală şi internaţională, astfel încât printr-o abordare consultativă, de parteneriat, putem fi alături de clienţi în transformarea digitală.”

Iar trendurile din piaţă şi apetitul în creştere se reflectă în businessul companiilor precum NTT Data şi forţează companiile de software să se reinventeze în mod constant.

„Doar în primele 6 luni ale acestui an am înregistrat o creştere de 30% faţă de aceeaşi perioadă din 2018. Anul acesta dar şi următorul sunt caracterizaţi de reînnoirea, resetarea şi reinventarea modelelor noastre de business cu care operăm, în segmente de piaţă distincte. Creşterea din următorii ani se va baza pe abordări disruptive şi proiecte de amploare cu tehnologii de top. Un rol foarte important îl are extinderea activităţilor noastre în pieţele emergente dar şi accesarea proiectelor cu valoare adăugată semnificativă”, mai spune Daniel Metz.


Cognizant Softvision 

Printre companiile pe care le găzduieşte Romexpo la începutul unii octombrie în cadrul GoTech World se numără şi compania Cognizant Softvision – fondată de antreprenorul român Laurenţiu Russo în 1994 şi achiziţionată anul trecut de americanii de la Cognizant, într-o tranzacţie estimată de agenţia de presă Reuters la 550 de milioane de dolari.

„Achiziţia Softvision de către Cognizant a creat una dintre cele mai puternice companii din lume în domeniul dezvoltării digitale şi un lider în dezvoltarea produselor software. Împreună, inovăm continuu în domenii precum machine learning, inteligenţă artificială şi Internet of Things pentru a crea soluţii cu impact global”, spune Vasilica Zuld, director de HR al companiei Cognizant Softvision.

Ea crede că piaţa de IT din România este abia la început, iar ritmul anual de creştere se va păstra, ceea ce va duce la o dimensiune de patru ori mai mare decât în prezent.

„În industria locală IT lucrau, la finalul anului trecut, aproximativ 110.000 de persoane, majoritatea angajate în centrele de outsourcing şi suport IT deschise de multinaţionale în ultimii ani. O creştere spectaculoasă, având în vedere că, în urmă cu 15 ani, industria de IT din România avea în jur de 10.000 de angajaţi. În condiţiile unui ritm anual de creştere cu 10% în acest sector, se estimează că în următorul deceniu numărul de specialişti IT din România va creşte de patru ori. De altfel, industria IT din România se plasează pe primul loc în topul celor mai profitabile investiţii ale companiilor din SUA, fiind recunoscută la nivel mondial pentru abilitatea de a vedea şi valorifica rapid oportunităţi de business”, notează reprezentanţii companiei.

În acest context, businessul furnizorului de soluţii software şi consultanţă pe care îl avea deja compania Softvision ar putea fi amplificat de premisele oferite de Cognizant, un gigant cu venituri de peste 16 miliarde de dolari în 2018.

„Achiziţia Softvision reprezintă un pas fără precedent în dezvoltarea globală. Softvision, companie fondată la Cluj-Napoca acum 20 de ani, deţinea un portofoliu de clienţi din Fortune 500 din industrii diverse precum servicii financiare, retail sau sănătate şi un background important în dezvoltarea de soluţii de transformare digitală, un jucător «pur» în sectorul de digital engineering, înregistrând constant creşteri anuale de 18%. De cealaltă parte, Cognizant, lider global în piaţa de software, a investit masiv în transformare digitală, înregistrând în 2018 venituri de 16,13 miliarde de dolari. Achiziţia creează premise de leadership în piaţa economiei digitale pentru Cognizant Softvision. Portofoliul global al Cognizant Softvision include clienţi tradiţionali, precum Groupon, Macy’s şi Mozilla, dar şi clienţi noi”, apreciază Zuld.

Evoluţia pieţei de outsourcing din România cunoaşte o perioadă care depăşeşte orice aşteptări, iar reprezentanţii companiei citează studii conform cărora România este prima ţară din Europa şi a şasea din lume după numărul de profesionişti din domeniul IT.

Mai mult, numărul mare de specialişti şi riscurile geopolitice reduse transformă România într-un pol foarte important pentru outsourcing.

„România se numără, la ora actuală, printre cele mai atractive destinaţii din Europa Centrală şi de Est pentru furnizorii de servicii de business la nivel general şi cu precădere pentru cei din domeniul IT. Potrivit unor studii, România este prima ţară din Europa şi a şasea din lume după numărul de profesionişti care activează în domeniul IT. Numărul mare de specialişti şi toată această infrastructură, la care se adaugă şi riscurile geopolitice reduse comparativ cu ţările din regiune, reprezintă factori importanţi de decizie pentru companiile care aleg să se extindă pe piaţa românească, dar nu sunt singurii. România este un pol important şi dinamic de inovaţie digitală, distribuită foarte echilibrat la nivel naţional – Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov sau Timişoara”, notează Vasilica Zuld.


Keez

În timp ce directorii şi profesioniştii din marile companii vor veni la expoziţia GoTech World pentru a-şi găsi noile soluţii pentru businessurile lor, nici start-up-urile şi IMM-urile nu sunt excluse din discuţie. Pe lângă soluţiile altor expozanţi care se pliază şi pentru companiile mici, start-up-ul românesc Keez aduce la eveniment un set de servicii pentru acest segment.

Cu ajutorul platformei Keez, antreprenorii au „toată firma în buzunar”, aşa cum îi place fondatorului Daniel Mateescu să spună.

„Venim la GoTech World pentru că acest eveniment, precum şi celelalte companii participante, toţi au în comun cu firma noastră câteva ingrediente cheie: digital, cloud, mobile, machine learning, inteligenţă artificială. Keez este un start-up românesc de tip AccountingTech care duce contabilitatea la nivelul cerinţelor de afaceri ale secolului XXI. Departamentele de tehnologie din firmă au adăugat aceste ingrediente cheie la serviciile de contabilitate pe care ecosistemul nostru de experţi contabili îl oferă, şi astăzi putem livra un pachet integrat de service & technology care revoluţionează felul în care antreprenorii se raportează la contabilitate. Astăzi, antreprenorii, cu ajutorul Keez, au toată firma în buzunar: toate documentele financiare şi contabile, rapoartele, toate sunt disponibile prin intermediul aplicaţiei Keez Mobile”, spune Daniel Mateescu, CEO al Keez.

Este a doua ediţie a evenimentului la care participă start-up-ul înfiinţat în 2018, iar platforma are deja un portofoliu de peste 500 de clienţi.

„La GoTech World vom arăta felul în care cei peste 500 de clienţi ai Keez îşi încarcă documentele, precum chitanţe sau facturi, prin intermediul telefonului lor în aplicaţia Keez chiar atunci când aceste documente sunt emise. Vom arăta vizitatorilor cum este generat automat procesul de înregistrare, încât ei nu mai trebuie să îşi colecteze documentele până la sfârşitul lunii şi să le livreze firmei de contabilitate cu care lucrau până la Keez”, transmit reprezentanţii start-up-ului.

Businessul Keez a terminat anul 2018 cu o cifră de afaceri de 500.000 de euro la care a obţinut şi profit, încă din primul an de funcţionare.

„Prima jumătate a anului 2019 arată foarte bine şi confirmă estimările noastre, potrivit cărora o să atingem venituri de 700.000 de euro anul acesta. În contextul în care reuşim să ridicăm o nouă rundă de finanţare, vom depăşi venituri de 1 milion de euro”, spune Mateescu.

Control în timp real asupra afacerii prin rapoartele de management financiar, facturare instant, contabilitate în timp real, suport şi consultanţă reprezintă principalele beneficii pe care le oferă platforma Keez pentru clienţi. Cele mai căutate soluţii de către aceştia sunt accesate sub forma unui pachet de bază denumit Start, acesta fiind destinat firmelor cu maximum trei angajaţi şi 40 de documente lunare. În acelaşi timp, clienţii mai aleg pachetul Mini, care se adresează start-up-urilor.

Planurile lui Daniel Mateescu sunt ambiţioase, acesta sperând să ajungă la toate firmele din România în viitor, bazându-se pe analiza trendurilor şi pe convingerea puternică conform căreia fiecare antreprenor are nevoie de tehnologie.

„Serviciile Keez sunt apreciate de firmele de tehnologie, iar felul în care noi ne raportăm la tehnologie este punctul de plecare în conversaţiile pe care le vom avea în cadrul evenimentului. Toţi antreprenorii din tehnologie au telefoane mobile, toţi antreprenorii din tehnologie au nevoie de contabilitate. (...) Planurile noastre pentru viitor sunt simple, clare: sunt 650.000 de firme în România. Asta este ţinta noastră”, spune CEO-ul Keez.


IT Smart Systems

Anul 2019 aduce încă o oportunitate ce va fi în prim-planul discuţiilor de la GoTech World, după momentul 15 septembrie 2019 – termenul de implementare a directivei europene privind serviciile de plată în cadrul pieţei interne, cunoscută în piaţă ca PSD2.

Astfel, jumătatea lunii septembrie a adus momentul în care băncile dau acces la conturile clienţilor prin API-uri (appilication program interface), ceea ce va deschide şi noi oportunităţi pentru companiile de tehnologie.

IT Smart Systems vine la GoTech World cu trei soluţii principale din zona fintech-urilor, în contextul în care compania mizează cu pedala de acceleraţie la podea pe acest sector.

Una dintre soluţiile cu care vine compania la expo-show se numeşte SmartPG. „Este un hub de plăţi, conform cu directiva europeană PSD2, care, spunem noi, accelerează inovaţia. Deoarece acest hub oferă API-uri standardizate şi unificate, care elimină barierele de conectare cu fiecare bancă în parte, însă deschide şi noi oportunităţi de creare şi implementare a altor acceleratori. SmartPG înglobează experienţa extinsă a IT Smart Systems in banking în general, dar şi de implemantare a PSD2 şi este aliniat cu standardele de securitate (NextGenPSD2 şi OpenBanking UK)”, explică Cristian Barbu, managing partner la IT Smart Systems.

Celelalte soluţii pe care le aduce compania sunt SmartPay, un accelerator plug & play, care poate fi folosit ca soluţie sigură de eCommerce la plata online, şi Pay4Me, o soluţie de autorizare multiplă, rapidă de plată online – soluţia aceasta câştigând Hackathonul Institutului de Open Banking de la Londra în 2018.

„Acestea sunt soluţiile oferite de Smart Fintech, le lansăm anul acesta tocmai în contextul modificărilor din domeniul financiar şi mizăm pe ele deoarece aşteptăm adopţia acestui tip de soluţii anul viitor, când PSD2 va reglementa în forţă serviciile financiare din UE şi Marea Britanie”, explică Cristian Barbu.

Piaţa soluţiilor de tip fintech este încă la început în toată lumea, în special în România, după cum observă reprezentanţii companiei de tehnologie, însă ei cred că în următorii ani vom asista la o „creştere explozivă”, atât în ceea ce priveşte cererea, cât şi oferta.

„Vedem în România un potenţial de inovaţie extraordinar, multe start-up-uri din ce în ce mai active de la care ne aşteptăm să creeze o piaţă dinamică, competitivă, inclusiv la nivel regional”, apreciază Barbu.

Pe lângă aceste soluţii descrise, dezvoltate pe o platformă IBM denumită API Connect, compania mai are şi alte soluţii în portofoliul cu care potenţialii clienţi se vor putea familiariza în cadrul evenimentului.

Pentru a lucra mai uşor cu aceste proiecte, IT Smart Systems a pus bazele start-up-ului Smart Fintech.

„Deşi desprins din IT Smart Systems, un business deja stabilit pe piaţă, Smart Fintech este un start-up care a prins contur de curând şi care credem că are un potenţial foarte bun de creştere rapidă. Suntem încrezători că în cursul anului viitor Smart Fintech va trece din etapa de investiţie în cea de afacere profitabilă”, spun reprezentanţii companiei.

Businessul IT Smart Systems înregistrează creşteri de la an la an, transmit oficialii, iar pentru 2019 estimează o creştere a afacerilor de 20% faţă de anul trecut. Compania are circa 100 de specialişti IT în două centre de dezvoltare situate la Bucureşti, respectiv Chişinău. 


Reply Technology

„Nu văd atât de multe companii care vin în România pentru inovaţie, pentru cercetare şi dezvoltare, ci pentru preţuri mai ieftine”, sesizează Andrea Allocco, general director şi partener al integratorului de sisteme Reply Technology, care va fi prezentă pentru prima dată la standurile de la Romexpo pentru GoTech World.

El atrage atenţia că în contextul unei creşteri economice puternice şi al unei poziţii oarecum privilegiate pe care o ocupă România în prezent, inovaţia nu reprezintă un obiectiv principal la nivel de ţară, iar cele mai noi tehnologii, precum inteligenţa artificială şi machine learning, sunt mai mult caracteristice ţărilor care dau tonul inovaţiei.

„Mă aştept ca în viitor piaţa din România să devină mai matură în tehnologii noi precum big data, inteligenţă artificială, cloud. Există cerere pentru asta aici şi acolo, sunt nişe, dar nu văd o cerere mare în piaţă. Vreau să văd că România creşte în aceste direcţii pentru că angajaţii, seniorii din companii vor să facă mai multe lucruri, dar piaţa nu este încă pregătită pentru ele. Nu sunt expert pe piaţa românească, deci ar fi nedrept să spun că nu e nimic, dar la clienţii noştri nu văd aceste tehnologii, deci probabil se discută despre asta dar încă nu le pun în aplicare”, spune Allocco.

Reply Technology, parte a grupului Reply, care are peste 8.000 de angajaţi, este un integrator de sisteme care furnizează clienţilor expertiza pentru implementarea de soluţii software. Printre furnizorii de soluţii cu care lucrează compania se numără Microsoft, Java World, Amazon Cloud, Oracle, dar şeful companiei spune că se pliază pe nevoile clienţilor. 

„În România lucrăm cu bănci. Lucrăm pe mobile banking sau pe partea de back, orice ţine de risk management, credit management. Asta facem în principal. Majoritatea lucrurilor pe care le facem sunt legate de banking, core-banking, front-end”, explică Andrea Allocco.

Acesta spune că ar vrea să aibă o prezenţă mai importantă pe piaţa din România, încât compania sa lucrează cu mai multe companii internaţionale avansate ca apetit pentru astfel de soluţii, însă majoritatea dintre acestea activează pe piaţa locală.

Cu toate acestea, italianul apreciază bazinul de talente al României în ceea ce priveşte sectorul IT, în contextul în care subsidiara locală are 62 de angajaţi şi mai caută încă 20 în 2019. „În ceea ce priveşte businessul am fi putut face mai mult, dar căutăm doar cei mai buni angajaţi. Avem mulţi seniori, peste 50% din total, dar avem şi juniori buni. Majoritatea angajaţilor sunt cu noi încă de la început din 2015, ceea ce înseamnă că avem o retenţie bună de personal.”

Big data and analytics, cloud, soluţii CRM, soluţii de comerţ online, Internet of Things, plăţi mobile, securitate sau social media sunt doar câteva dintre tehnologiile pe care Reply Technology le poate integra şi pentru care companiile pot accesa consultanţă în cadrul GoTech World.

Una dintre tehnologiile la care compania Reply Technology lucrează în acest moment este cea de quantum computing, care aduce o putere de calcul semnificativ mai mare decât orice a existat până în acest moment.

Totuşi, reprezentanţii companiei Reply Technology consideră că piaţa din România nu este încă pregătită pentru o astfel de soluţie. „Ca şi companie noi lucrăm deja la quantum computing pentru unii jucători mari, internaţionali. În România poate vine într-un an această tehnologie, pentru că sunt multe companii mari care vin aici, dar în acelaşi timp ar putea dura chiar şi cinci ani până ajunge tehnologia aceasta aici.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.