Campionatul codaşilor UE: România contra Bulgaria

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 26 ianuarie 2014 69 afişări

După cum era de aşteptat, cel mai bine în raportul MCV al Comisiei Europene despre România au ieşit instituţiile justiţiei, iar cel mai prost a ieşit Parlamentul.

Campionatul codaşilor UE: România contra Bulgaria

Autorii raportului remarcă accelerarea judecării cazurilor de mare corupţie şi armonizarea practicii judiciare prin noile Coduri, nu fără a adăuga însă că există obstacole în combaterea corupţiei la nivel înalt, manifestate inclusiv prin "declaraţii ale unor politicieni care îşi exprimă simpatia faţă de persoane condamnate pentru acte de corupţie" şi prin aplicarea neuniformă a normelor privind miniştrii care demisionează din posturi.

Raportul menţionează încercarea de modificare a Codului penal în favoarea parlamentarilor şi a înalţilor demnitari, precum şi faptul că ANI s-a confruntat cu "atacuri care au părut să coincidă cu cazurile deschise împotriva unor înalţi reprezentanţi politici". Iarăşi cum era de aşteptat, opoziţia a atribuit toate aspectele pozitive din raport guvernării PDL şi toate eşecurile - guvernării USL, în timp ce premierul Ponta şi ministrul justiţiei au apreciat că raportul este net pozitiv, ba chiar mai bun decât cel de anul trecut.

Mark Gray, purtătorul de cuvânt al CE, a declarat că monitorizarea României şi a Bulgariei prin MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare) va continua atât timp cât va fi necesar până ce ambele ţări vor îndeplini angajamentele asumate cu ocazia aderării la UE. România şi Bulgaria sunt singurele ţări aflate încă sub incidenţa monitorizării speciale a Comisiei Europene în privinţa reformelor din justiţie şi a luptei anticorupţie, iar în cazul Bulgariei şi sub aspectul luptei contra crimei organizate.

Faţă de Bulgaria, România stă din nou mult mai bine, având în vedere că raportul MCV privind ţara vecină critică dur Sofia pentru lipsa de progrese în combaterea corupţiei şi a crimei organizate, remarcând că sunt foarte puţine cazuri de soluţionare în justiţie a unor astfel de dosare şi că reforma codului penal din decembrie a fost făcută în grabă şi netransparent, spre a-i proteja pe politicieni de acuzaţii de corupţie. "De la raportul din iulie 2012, Bulgaria a făcut câţiva paşi înainte, însă progresul de ansamblu este încă insuficient şi rămâne fragil", a spus Mark Gray.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/campionatul-codasilor-ue-romania-contra-bulgaria-11968092
11968092
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.