Bogdan Cernescu, BCR: Jumătate din finanţările noastre merg în continuare către investiţii

Autor: Cristina Bellu Postat la 10 iunie 2025 28 afişări

Bogdan Cernescu, BCR: Jumătate din finanţările noastre merg în continuare către investiţii

Finanţarea companiilor din piaţa locală se menţine pe un trend activ şi în acest an, cererea de creditare venind în special din partea companiilor mijlocii şi mari, care îşi păstrează un apetit constant pentru dezvoltare, susţine Bogdan Cernescu, Managing Director – Head of Corporate Banking la BCR.

„Analizând totalul limitelor aprobate, în 2025 direcţia dominantă a finanţării noastre a fost către companiile medii şi mari. Istoric vorbind, în ultimii cinci ani, circa 50% din aceste limite au mers către investiţii”, a spus Bogdan Cernescu în cadrul conferinţei ZF Bankers Summit 2025.

De altfel, şi datele interne ale BCR confirmă acest apetit în creştere: dacă în 2017 banca avea un sold de credit de circa 11 miliarde de euro, în prezent acest indicator a urcat la 27 de miliarde. „Este dovada clară că băncile finanţează. Într-adevăr, finanţarea diferă în funcţie de segment şi sector”, explică oficialul BCR.

Printre sectoarele care continuă să atragă capital se numără energia, agricultura şi industria auto. În acest din urmă domeniu, banca este implicată în finanţarea unor jucători importanţi.

„Să nu uităm că, la Craiova, Ford Otosan produce în prezent două modele şi a lansat în România un model comercial transferat din Turcia.

Suntem activi în spatele acestor proiecte – finanţăm şi susţinem industria auto, atât în zona furnizorilor de rang întâi (first tier), cât şi în cea a furnizorilor de rang doi (second tier). Un aspect interesant în această zonă este modelul dual de dezvoltare: aceleaşi capacităţi pot susţine inclusiv producţia de componente pentru industria de apărare. Există cerere, iar ecosistemul funcţionează.”,a punctat Bogdan Cernescu.

În ceea ce priveşte domeniul agricol, oficialul BCR a precizat că  agribusiness-ul este un ecosistem complex, în care instituţia nu se concentrează pe finanţarea directă a fermierului mic. „Nu avem instrumentele necesare pentru o abordare granulară, precum alte bănci specializate (BT -n. red.). În schimb, finanţăm traderii de inputuri – bilanţurile lor –, iar aceştia diseminează mai departe finanţarea la nivelul fermierilor.”

Modelul funcţionează, mai ales în condiţiile în care traderii au ridicat sindicalizări importante ca volum.

„Pe măsură ce fermele se consolidează – vorbim de exploataţii de 1.000–2.000 de hectare – şi capătă un management financiar solid, devin parteneri bancabili, cu care putem avea un dialog structurat”, a precizat Cernescu.

Totuşi, rămân vulnerabilităţi legate de climat, lipsa irigaţiilor sau dificultatea de a gestiona riscul în agricultură. „Dar vedem o agricultură care creşte şi o consolidare a proprietăţii, ceea ce poate duce la exploataţii mai mari, apetit investiţional şi o înţelegere mai bună a finanţării bancare”, a concluzionat Bogdan Cernescu.

BCR, a doua cea mai mare bancă de pe piaţa românească după active, a obţinut în anul 2024 la nivel individual un profit net de 2,8 mld. lei. La nivelul întregului grup BCR, profitul net raportat pentru anul 2024 a fost de 2,76 mld. lei (556 mil. euro), în creştere cu 19,2% an/an.


 

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.