Bilanţ după trei ani de la listarea Fondului Proprietatea

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 26 ianuarie 2014 132 afişări

La trei ani de la intrarea la tranzacţionare la BVB, acţiunile Fondului Proprietatea au crescut în valoare cu 25%, de la 0,649 lei până la 0,814 lei, cea mai mare creştere fiind consemnată în cursul anului trecut, când preţul a urcat cu peste 56%.

Bilanţ după trei ani de la listarea Fondului Proprietatea

În cei trei ani, FP a atras peste 1,2 mld. euro în investiţii directe de portofoliu de la investitorii instituţionali străini, iar valoarea activului net a urcat cu peste 22%, conform lui Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, administratorul FP.

Greg Konieczny, managerul de fond al FP, a anunţat că anul acesta va începe al treilea program de răscumpărări şi că acţionarilor li se va propune un nou plan pentru listarea secundară, care ar urma să îmbunătăţească vizibilitatea Fondului şi a României în rândul unei baze lărgite de investitori instituţionali.

"Sperăm ca 2014 să fie încă un an dinamic din punct de vedere al privatizărilor, având în vedere că sunt aşteptate listări ale unor companii mari din portofoliul nostru. Privatizările ar avea dublul avantaj de a face portofoliul mai lichid şi mai transparent şi de a ajuta la dezvoltarea pieţei de capital", a spus Konieczny.

Fondul Proprietatea (FP) a încheiat anul 2013 cu un profit net de 682 mil. lei (153 mil. euro), cu 20% mai mare decât câştigul din anul precedent. Profitul FP a urcat cu 137 mil. lei doar în luna decembrie, când fondul a vândut participaţia de 15% pe care o deţinea la compania Transgaz Mediaş, pentru care a încasat 303,5 milioane de lei.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bilant-dupa-trei-ani-de-la-listarea-fondului-proprietatea-11968872
11968872
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.