Avertisment dur pentru Trump de la Banca Mondială: Dacă tarifele la import vor creşte, ne vom întoarce la criza din 2008

Autor: Alex Ciutacu Postat la 06 iunie 2018 16744 afişări

Avertisment dur pentru Trump de la Banca Mondială: Dacă tarifele la import vor creşte, ne vom întoarce la criza din 2008

O creştere a tarifelor şi a numărului de bunuri de import impozitate ar putea trimite comerţul global la nivelul de la criza din 2008, avertizează Banca Mondială, potrivit CNBC.

În ultimul raport publicat pentru Prospecte Economice Globale, organizaţia multinaţională a lansat o predicţie sumbră atât pentru pieţele emergente cât şi pentru cele dezvoltate, în eventualitatea în care disputele comerciale se intensifică.

„O creştere a tarifelor la nivel mondial ar avea consecinţe extreme asupra comerţului şi activităţii globale”, se arată în raport. „Escaladarea situaţiei tarifelor până la ceea ce doreşte Donald Trump, s-ar traduce într-un declin în fluxul de comerţ mondial, de aproximativ 9%. Acelaşi declin a fost întâlnit şi la începutul crizei din 2008.

Canada, Mexic şi UE lansează propriile tarife de comerţ pe bunurile americane, ca răspuns la declaraţia de săptămâna trecută, în cadrul căreia preşedintele american a anunţat că aceşti actori nu vor fi excluşi de la tarifele pe oţel şi aluminiu impuse de Washington pe motiv de securitate naţională.

Între timp, şi tratatul NAFTA pentru comerţ liber în regiunea nord-americană eşuează în a găsi un acord comun, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru tratatul ce a fluidizat economiile din regiune timp de 24 de ani.

Cel mai puternic vor fi lovite pieţele emergente şi cele dezvoltate, spune Banca Mondială, cu sectoare precum agricultura şi procesarea de alimente printre victimele principale.

Orice afectează activitatea comercială dintre SUA şi China „va rezulta într-un impact negativ pentru comerţ global”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tarife,
banca mondiala,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.