Artesana, producătorul român de lactate artizanale, porneşte un proiect de cercetare cu Universitatea de Ştiinţe Agricole din Cluj-Napoca pentru a vedea diferenţele de calitate dintre laptele neomogenizat, aşa cum era băut de bunicii noştri, şi cel omogenizat, care trece printr-un proces tehnologic

Autor: Florentina Niţu Postat la 04 iunie 2025 36 afişări

Artesana, producătorul român de lactate artizanale, porneşte un proiect de cercetare cu Universitatea de Ştiinţe Agricole din Cluj-Napoca pentru a vedea diferenţele de calitate dintre laptele neomogenizat, aşa cum era băut de bunicii noştri, şi cel omogenizat, care trece printr-un proces tehnologic

Artesana, producătorul român de lactate artizanale, anunţă iniţierea unui proiect de cercetare cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USAMV Cluj-Napoca), care îşi propune să analizeze, din punct de vedere ştiinţific, diferenţele dintre laptele neomogenizat, un produs cât mai apropiat de forma sa naturală, aşa cum era băut de bunicii noşti, şi cel omogenizat, tratat industrial pentru a avea o textură uniformă. Studiul va evalua caracteristicile fizico-chimice, nutriţionale şi funcţionale ale celor două tipuri de lapte, dar şi modul în care acestea influenţează percepţia consumatorilor şi absorbţia nutrienţilor în organism.

„Această cercetare vine să demonstreze că gustul e dublat şi de senzaţia că lactatele Artesana se digeră mai uşor, chiar şi de către acei consumatori care suferă de intoleranţă la lactoză”, spune Alina Donici, fondatoare Artesana. Ea a pus afacerea pe picioare alături de soţul ei, în judeţul Galaţi.

Aceasta a adăugat că proiectul vine ca răspuns la preocupările tot mai frecvente din partea consumatorilor pentru alimente cât mai puţin procesate. Lactatele Artesan sunt în prezent obţinute din lapte românesc, integral, nestandardizat, neomogenizat, pasteurizat la o temperatură blândă şi ambalat exclusiv în sticlă.

Proiectul de cercetare, coordonat de prof. dr. Dan Cristian Vodnar, analizează mostre de lapte provenite din diverse surse, inclusiv din ferme ecologice, folosind metode avansate precum microscopia (pentru evaluarea structurii grăsimilor), analiza reologică (pentru comportamentul textural) şi cromatografia lichidă de înaltă performanţă HPLC (pentru identificarea componentelor bioactive).

Primele rezultate arată că laptele omogenizat şi cel neomogenizat au structuri fizice diferite, cu efecte asupra texturii, stabilităţii pe raft şi modului în care sunt percepute de consumatori. Deşi studiul este încă în fază preliminară, aceste diferenţe pot influenţa direct dezvoltarea unor produse lactate funcţionale, mai bine tolerate şi cu un profil senzorial autentic.

În etapa următoare, cercetarea se va concentra pe simularea digestiei umane (in vitro), pentru a evalua cum influenţează procesarea laptelui digestibilitatea proteinelor şi absorbţia nutrienţilor. Studiul va compara şi comportamentul laptelui omogenizat şi neomogenizat în condiţii care imită digestia gastrică şi intestinală.

„Colaborarea cu mediul academic reflectă orientarea companiei spre inovaţie fundamentată pe dovezi ştiinţifice, fără a abandona principiile de artizanat alimentar care definesc ADN-ul brandului românesc Artesana”, au subliniat reprezentanţii săi.

Astesana a fost fondată în 2012, iar produsele Artesana se găsesc astăzi în majoritatea reţelelor de supermarketuri, în reţele locale şi magazine specializate din România, dar şi în magazinele româneşti din diaspora, în ţări precum Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Luxemburg, Danemarca, Germania Malta, Cipru şi Republica Moldova. 

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.