Apele Române: Debitele râurilor sub cod roşu şi portocaliu de inundaţii au crescut şi de aproape 400 de ori

Autor: Laura Mitran Postat la 30 iulie 2014 29 afişări

Debitele râurilor aflate sub cod roşu şi portocaliu de inundaţii au crescut şi de aproape 400 de ori, informează Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR), ale cărei echipe intervin operativ în zonele afectate.

La această oră, se înregistrează creşteri importante de debite şi niveluri, ca efect al propagărilor formate în aval, pe râurile, la trei staţii hidrometrice fiind atinse cotele de pericol (echivalent cu cod roşu) şi la alte trei staţii hidrometrice fiind atinse cotele de inundaţie (echivalent cu cod portocaliu), se arată în comunicatul ANAR.

Pe râul Lotru, la staţia Valea lui Stan, sunt 40 cm peste cota de pericol, pe Vedea, la staţia Buzeşti, 74 cm peste cota de pericol, pe Neajlov, la staţia Moara din Groapă, peste 4 cm peste cota de pericol, pe Jiu, la staţia Răcari sunt 9 cm sub cota de pericol, pe râul Latoriţa, la staţia Gura Latoriţei, 15 cm peste cota de inundaţie şi pe râul Olteţ, la staţia Nistoreşti, 6 cm peste cota de inundaţie.

Timp de trei zile, au fost înregistrate precipitaţii cumulate care au depăşit valori de 100 - 180 l/mp, în zona judeţelor Gorj, Vâlcea, Argeş şi Teleorman. De asemenea, s-au înregistrat debite istorice cu probabilitate de revenire odată la 100, respectiv 200 de ani.

Comparativ cu începutul lunii iunie, aceste debite au crescut până la 400 de ori. Astfel râul Vedea, la staţia Buzeşti, avea 1,42 mc/s în 9 iunie, iar miercuri atingea: 424 mc/s ( de 400 de ori mai mult), râul Cotmeana la staţia Ciobanu, a crescut de la 1,84 mc/s la 424 mc/s, râul Lotru la Valea lui Stan, avea în 9 iunie, 2,5 mc/s şi a ajuns miercuri la 286 mc/s (de 150 de ori mai mult), Lotru, la Mălaia, a crescut de la 29,5 mc/s la 376 mc/s (de 200 de ori), râul Olăneşti, la Râmnicu Vâlcea, a crescut de la 3,38 mc/s la 337 mc/s (de 100 de ori), Olteţ, la staţia Nistroreşti, a crescut de la 2,61 mc/s la 298 mc/s (100 de ori), iar la staţia Oteteliş, a crescut de la 8,12 mc/s la 350 mc/s (de 50 de ori).

Zona îndiguită între Buzeşti şi Alexandria şi aval de Alexandria este monitorizată pentru asigurarea tranzitării viiturilor. La confluenţa râului Cotmeana cu râul Argeş, în zona Bădeşti, se monitorizează foarte strict, existând o gardă de 30 cm. S-au dublat echipajele şi utilajele, fiind transmişi către Alexandria peste 20.000 de saci de la Piteşti şi utilaje terasiere de la Giurgiu. În acest moment, se fac lucrări de consolidare şi supraînălţare a digurilor.

În judeţul Vâlcea, pe râul Lotru, echipele Apelor Române au luat măsuri de asigurare a secţiunilor de scurgere a apelor din incintă. Viiturile formate anterior au fost atenuate şi tranzitate prin acumulările Vidra, Malaia şi Brădişor. La staţia Malaia, a fost depăşită cota de pericol cu 13 cm, iar la staţia Valea lui Stan, cu 45 de cm. Echipele Apelor Române realizează un canal de scurgere a apei, în zona localităţilor Saliştea-Păscoaia, în aval de Brădişor. A fost afectat digul de apărare din localitatea Păscoaia fiind inundate terenuri agricole.

În zona Novaci pe sector aval pana la Bengeşti, judeţul Gorj, se înregistrează tendinţa de scădere, fiind afectate lucrările hidrotehnice de apărare de mal în zona Novaci-Pociovaliştea, dar lucrările principale de îndiguire au rezistat. Pe acest sector, echipele Apelor Romane intervin cu oameni şi utilaje pentru diminuarea efectelor inundatiilor, stoparea eroziunilor şi menţinerea lucrărilor în stare de funcţionare.

Pe râul Jiu, se tranzitează viitura formată pe sectorul Răcari - Podari. Pe acest sector, se estimează că nu se vor produce pagube suplimentare, pentru ca lucrările de apărare (digurile) au capacitatea de tranzitare a acestui debit.

De asemenea, în judeţul Argeş, s-a preluat surplusul de apă acumulat pe râul Argeş şi râul Doamnei, fiind atenuate viiturile prin acumulările Vâlcele, Budeasa şi Goleşti. S-a reţinut un volum de peste 12 milioane metri cubi. Acumularea Mărăcineni a fost închisă fiind reţinut surplusul de apă şi, în acest fel, au fost evitate inundaţiile.

Pe râul Vediţa, în zona localităţii Coloneşti, judeţul Olt, a fost depăşită capacităţii proiectate a digurilor, apa trecând peste ele cu o lama deversantă de circa 10 cm pe o lungime de circa 1,5 km pe ambele maluri. Din acest motiv, s-au creat în mod natural mai multe breşe. De asemenea, apa a trecut peste podul DN Pitesti-Craiova. Sunt afectate localităţile Coloneşti, Barăşti şi Bătăreni.

Având în vedere precipitaţiile înregistrate în ultimele ore (83 l/mp în trei ore) la staţia Siliştea Gumeşti, pentru orele următoare, pe pârâul Câinelui se vor înregistra nivele peste cota de inundaţie, fiind posibile inundaţii cu efect local în zona localităţilor Siliştea Gumeşti, Ciolănestii din Deal, Necşeşti şi Vârtoapele. Este posibil ca lucrările de apărare aflate în execuţie să fie afectate (în zonele Baldovineşti şi Vârtoapele).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
DEBITE,
CRESTERE,
ANAR,
inundatii,
cod rosu
/actualitate/apele-romane-debitele-raurilor-sub-cod-rosu-si-portocaliu-de-inundatii-au-crescut-si-de-aproape-400-de-ori-13005839
13005839
comments powered by Disqus

ALEPH STORY: Pentru ce se îndatorează România. O discuţie cu Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, Aleph News

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.