Am plecat la colindat! Cu charter-ul

Postat la 21 noiembrie 2006 1 afişăre

Cresterea, atat ca volum cat si ca valoare absoluta, a curselor charter din aceasta vara le-a dat curaj agentiilor sa incerce metoda si pentru sarbatorile de iarna. Astfel, o treime din numarul charterelor care au zburat in timpul verii vor decola si de Revelion.

Cresterea, atat ca volum cat si ca valoare absoluta, a curselor charter din aceasta vara le-a dat curaj agentiilor sa incerce metoda si pentru sarbatorile de iarna. Astfel, o treime din numarul charterelor care au zburat in timpul verii vor decola si de Revelion.

 

Prima cursa charter incarcata cu schiuri si clapari care va pleca din Romania se va indrepta, inainte de Craciun, catre Salzburg. Austria este pentru prima data bifata pe harta charterelor organizate din Romania, locul de bastina al lui Mozart fiind considerat pana acum destinatie "de masina" pentru vacante la schi, dar si pentru sejururi culturale.

 

"Vom intra cu trei curse charter pentru Craciun si doua pentru Revelion pe Salzburg, iar gradul de ocupare la care ne asteptam este de peste 90%", spune Cristina Irimia, director de marketing al J’Info Tours. Agentia de turism se bazeaza pe numarul mare de persoane (peste 2.000) care au calatorit anul trecut de sarbatori catre Austria.

 

Austria nu este singura destinatie rece catre care se organizeaza din acest an chartere: doua avioane vor pleca inainte de Craciun spre Rovaniemi sau, cum este cunoscut orasul finlandez, "tara lui Mos Craciun". Unul dintre zboruri este organizat de agentia Perfect Tour, iar celalalt de Interra. Ambele companii au inchiriat pentru aceste zboruri avioane Boeing 737 - Perfect Tour de la Blue Air (cu plecare de pe aeroportul Baneasa), iar Interra de la TAROM (cu plecare de pe Henri Coanda).

 

"Speram sa avem un grad de ocupare de peste 70%, ceea ce ne-ar convinge sa facem aceasta cursa si la anul", spune Brandusa Fendu, director de marketing la Perfect Tour. Dincolo de Austria si Finlanda, considerate "riscante" de catre majoritatea touroperatorilor, continua si in acest an cursele catre tari mai calde. Chartere catre Malta, Grecia, Tunisia, Egipt sau Turcia s-au organizat si anul trecut. Doar ca in acest an sunt mai multe (dublu fata de cele aproximativ 15 zboruri organizate anul trecut), iar avioanele cu care se zboara sunt predominant Airbus-uri cu peste 170 locuri, fata de avioanele cu sub 130 locuri folosite anul trecut. De asemenea, au fost adaugate noi destinatii, printre care Tenerife, cu trei zboruri, Italia, cu doua zboruri si Lisabona, cu un zbor.

 

"S-a simtit in piata o cerere crescuta pentru vacante de sarbatori, in special de Revelion, iar agentiile au speculat momentul, mai ales ca varful de incasari era pana acum vara, cand charterele au facut posibile plecari in masa in concedii externe", spune Mircea Vladu, director al agentiei Prestige Tours. Desi sunt si plecari de Craciun, agentiile mizeaza pe plecarile de revelion: AliBaba Tours are patru plecari in zile consecutive inainte de Revelion, iar toate charterele catre Tenerife, Italia, Tunisia sau Egipt se concentreaza la sfarsitul lui decembrie, motivatiile fiind doua: Craciunul se petrece inca predominant acasa, iar petreceri de Revelion se organizeaza peste tot in lume.

 

Dincolo de avioanele inchiriate de catre agentiile de turism (in special de la TAROM, Blue Air, dar si de la companii din tara de destinatie, cum sunt Air Europa si Futura pentru Spania sau Nouvelle Air pentru Tunisia), agentiile vand si pachete turistice cu zbor in regim charter pe curse de linie. Procedeul se aseamana cu cel al charterului clasic: mai precis, agentia de turism cumpara un numar de locuri pe o cursa de linie spre o anumita destinatie si le vinde in pachetul turistic. Acesta este modul in care actioneaza pentru acest Revelion agentii precum Butterfly Turism, organizator clasic de chartere pe perioada verii. De asemenea, agentiile inchiriaza mai multe locuri pe cursele de linie catre Budapesta, de unde pleaca spre diverse destinatii turistii care cumpara pachetele operatorului german Dertour.

 

Agentiile estimeaza ca numarul mai mare de chartere va face ca piata concediilor externe de sarbatori sa creasca cu 20-25% in acest an. Anul trecut charterele (atat cele cu plecare din Bucuresti, cat si din Budapesta) au adus mare parte din incasarile de pe turism extern ale agentiilor de turism. Anul trecut 13.500 de persoane au petrecut sarbatorile de iarna in afara tarii si au cheltuit peste 6 milioane de euro (estimare facuta de catre Federatia Patronatelor din Industria Hoteliera), iar 98.000 de persoane au mers la hoteluri si pensiuni din tara si au cheltuit 25 de milioane de euro. Asadar, pentru acest an, agentiile estimeaza ca numarul celor care vor merge de Anul Nou in afara tarii va creste la peste 15.000 de persoane, iar incasarile vor atinge sau chiar vor depasi 8 milioane de euro. Daca, in plin sezon, asta-vara decolau 70 de curse charter, cele aproape 20 care vor decola de Revelion sunt un inceput bun pentru touroperatorii care mizeaza pe un al doilea varf de incasari de pe urma vacantei de Anul Nou. La inceputul lui ianuarie, agentiile vor trage linie si vor afla daca a meritat sau nu.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/am-plecat-la-colindat-cu-charter-ul-1007521
1007521
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.