Un Dumnezeu pe Pamant

Postat la 30 octombrie 2007 1 afişăre

Ciocnirea de orgolii intre guvernul Tariceanu si autoritatile de la Bruxelles a capatat accente noi, dupa ce Comisia Europeana s-a pus in calea a nu mai putin de patru acte ale Executivului - privatizarea abia initiata a Automobile Craiova cu Ford, taxa de prima inmatriculare si privatizarea mai veche a societatilor Tractorul Brasov si Petrotub Roman.

Ciocnirea de orgolii intre guvernul Tariceanu si autoritatile de la Bruxelles a capatat accente noi, dupa ce Comisia Europeana s-a pus in calea a nu mai putin de patru acte ale Executivului - privatizarea abia initiata a Automobile Craiova cu Ford, taxa de prima inmatriculare si privatizarea mai veche a societatilor Tractorul Brasov si Petrotub Roman, pe motiv ca Bucurestiul a acordat ajutoare de stat cu prilejul privatizarilor si ca incalca principiile liberei concurente intre producatorii interni si cei straini, in cazul taxei.

Comisia a cerut, iar AVAS i-a furnizat deja clauzele confidentiale ale contractelor de privatizare implicate, conducerea AVAS anuntand chiar ca Guvernul ar cauta solutii ca astfel de conflicte sa fie evitate, mergand inclusiv pana la eliminarea, la viitoarele privatizari, a conditiilor legate de mentinerea obiectului de activitate a companiilor vandute ori a numarului de salariati.

Ulterior insa, premierul Tariceanu (care anterior spusese chiar ca daca va fi nevoie, va merge personal la Bruxelles ca sa pledeze cauza investitiei Ford la Craiova) a declarat ca Romania ar trebui sa-si schimbe atitudinea „timorata si modesta“ fata de UE si sa-si impuna interesele in raport cu institutiile europene, pentru ca UE nu este „un fel de Dumnezeu pe pamant“.

Premierul a primit si un sprijin din partea fostului presedinte al Parlamentului European, Pat Cox, care a spus ca „UE nu este Uniunea Sovietica“ si ca Romania nu trebuie sa faca doar ce i se spune de la Bruxelles. Intre timp, Sebastian Vladescu, fostul secretar de stat de la Finante si seful Comisiei de privatizare a Automobile Craiova, a avertizat ca un termen rezonabil pentru ca investigatia Comisiei in privinta contractului cu Ford sa se incheie ar fi martie-aprilie, in caz contrar existand pericolul ca firma americana sa-si reconsidere intentia de a investi la Craiova.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/un-dumnezeu-pe-pamant-1018848
1018848
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.