Topul celor mai valoroase companii din Romania

Postat la 15 noiembrie 2007 1 afişăre

Cea mai valoroasa companie din Romania a ramas in 2007 Petrom, urmata de BCR si Orange. RCS&RDS a avut cea mai rapida crestere a valorii: +243%

Topul celor mai valoroase companii din Romania
Valoarea RCS-RDS, Impact, Alro, Oltchim, A&D Pharma, Allianz-Tiriac Asigurari, SIF Transilvania si Nuclearelectrica a crescut cu peste 100% in 2007 fata de 2006, arata a doua editie a Anuarului ZF "Top 100 cele mai valoroase companii din Romania", care va aparea luni pe piata.

 

Anuarul a fost lansat joi seara in Bucuresti, la Gala ZF, unde ziarul a sarbatorit noua ani de la aparitie. 

 

Realizat in colaborare cu casa de investitii Capital Partners, care a intermediat anul acesta una dintre cele mai mari tranzactii de pe piata locala - vanzarea BT Asigurari catre Groupama (Franta) - , Topul evalueaza cele mai mari companii de pe piata, cotate sau necotate, de stat sau private, inclusiv bancile, fiind un demers unic pe piata media

 

Cea mai valoroasa companie din Romania a ramas si in 2007 Petrom, chiar daca valoarea sa la bursa de la Bucuresti a scazut cu 6% la sfarsitul lunii septembrie anul acesta fata de septembrie anul trecut, pana la 8,4 miliarde de euro. De asemenea, locurile 2 si 3 au ramas neschimbate: BCR a fost evaluata in 2007 la 6,7 miliarde de euro, cu 11% mai mult decat anul trecut, iar Orange la 5,5 miliarde de euro, cu 15% mai mult fata decat in 2006.

 

n primele 20 de companii au intrat Alro, RCS&RDS, Automobile Dacia si Oltchim si au iesit Distrigaz Sud, Electrica Muntenia Nord, E.ON Gaz Distributie si E.ON Moldova Distributie.

 

RCS-RDS a fost evaluata la 1,65 miliarde de euro, de 3,5 ori mai mult decat in 2006, in conditiile in care compania si-a dublat afacerile in 2006, pana la 222 milioane de euro, iar profitul a crescut de noua ori, pana la 35 de milioane de euro. Compania a urcat de pe locul 39 pe locul 13 in top, avand cea mai rapida ascensiune, devenind astfel cea mai valoroasa companie cu capital privat romanesc. RCS-RDS a anuntat saptamana trecuta ca a amanat listarea pe bursa londoneza, din cauza conditiilor nefavorabile de pe piata creditelor.

 

Anul trecut, cea mai valoroasa companie cu capital romanesc a fost Banca Transilvania, a carei valoare a crescut cu 36%, pana la 1, 58 miliarde de euro. n afara de RCS&RDS si Banca Transilvania, doar Impact, Comnord, Prospectiuni, Banca Carpatica, Arabesque si Hidroconstructia mai sunt companii cu capital privat romanesc prezente in top.

 

Valoarea totala a companiilor din Top 100 a crescut cu 25% in ultimul an, adica de la 76,7 miliarde de euro la 96,3 miliarde de euro. Spre comparatie, cea mai valoroasa companie din lume, grupul petrolier Exxon Mobil, are o capitalizare de piata de peste 356 de miliarde de euro.

 

18 din cele 100 de companii valoreaza peste un miliard de euro, fata de 14 anul trecut, in timp ce nicio companie nu a trecut de pragul celor 10 miliarde de euro. Valoarea medie a companiilor din top este de 959 de milioane de euro. Pragul de intrare in top (valoarea companiei cu numarul 100) a urcat de la 123 mil. euro anul trecut la 182 mil. euro anul acesta. Pe locul 100 se afla Oil Terminal.

 

Cresterea medie a valorii tuturor celor 100 de companii a fost de 37%.

 

Topul celor mai valoroase companii din economie este dominat autoritar de catre investitorii straini, statul roman pastrand controlul in doar cateva dintre cele 100 de firme. Dintre cele 18 companii cu valoarea de peste un miliard de euro, statul mai detine controlul doar in 4.

 

Cea mai valoroasa companie cu capital de stat este Hidroelectrica, evaluata la 3,5 miliarde de euro, cu 30% mai mult decat anul trecut. Compania se afla pe locul sase in top, ca si anul trecut. 

 

 

 

Cele mai multe companii provin din sectorul energetic (28 dintre cele 100 de companii din top), acestea fiind urmate de reprezentantele serviciilor financiare (25), industrie (17), servicii (14), bunuri de consum (10) si IT&C (6).

 

Topul contine 13 companii nou intrate fata de anul trecut, a caror valoare a crescut spectaculos. Dintre cele 100 de companii de anul acesta, doar doua au suferit o reducere a valorii: Petrom si Continental Automotive.

 

Doar 19 din primele 100 de companii sunt cotate, restul fiind evaluate in functie de cifra de afaceri, de profit, de datorii, de active, alti indicatori tehnici sau de ultimele tranzactii care au avut loc pe segmentul lor de piata. Evaluarea companiilor necotate s-a facut pe baza datelor din 2006, obtinute de la Registrul Comertului. Pentru companiile cotate, a fost luata valoarea din ultima zi de tranzactionare a lunii septembrie, ca si in 2006.

 

Anuarul mai contine un top al celor mai valoroase companii cotate din Europa Centrala si de Est si un top al celor mai valoroase companii cotate din lume. Doar sapte companii romanesti cotate se afla in topul celor mai valoroase din Europa Centrala si de Est.

 

 

 

 

 

PETROM

Cea mai valoroasa companie din Romania

 - locul I -

Gala ZF 2007

Cele mai valoroase 100 de companii din Romania

BCR

Cea mai valoroasa companie din Romania

- locul II -

Gala ZF 2007

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ZF,
Cele mai valoroase companii
/actualitate/afaceri/topul-celor-mai-valoroase-companii-din-romania-1039856
1039856
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.