Scaderea inflatiei, singura sansa pentru dobanzi

Postat la 30 iunie 2009 17 afişări

Pana la finalul anului dobanda de politica monetara a BNR va ajunge la 7%, a declarat in cadrul seminarului Cei mari jucatori din economie - "Cum repornim economia", organizat de Ziarul Financiar in parteneriat cu Noerr Stifenhofer Lutz, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

"Numai daca inflatia va cobori la 4% va putea BNR sa reduca dobanda de referinta la 7% pana la sfarsitul acestui an", a declarat economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, in cadrul evenimentului organizat de Ziarul Financiar.

Totusi, conform acestuia exista multe necunoscute cu privire la evolutia agriculturii si a sectorul energetic pentru acest an, tinta de inflatia a BNR fiind pentru acest an fiind de 4,4%-4,5%.

De asemenea Ghetea a sustinut ca ar trebui, pentru repornirea economiei, sa se relaxeze creditele, prin reducerea rezervei minime obligatorii, simplificarea procedurilor de executare silita si sa nu se mai permita solicitarea intrarii in insolventa pentru sume de 5. 000 de lei.

"Mixul de politici econcomice din anul 2008 a fost nefericit, respectiv politica monetara extrem de tare, care sa compenseze politicile fiscală şi salarială foarte laxe. Numai in masura in care politica fiscala si salariala se vor intari, politica monetara se poate relaxa", a afirmat Lazea.

 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/scaderea-inflatiei-singura-sansa-pentru-dobanzi-4607893
4607893
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.