Romanii sunt dispusi sa-si schimbe meseria

Postat la 03 februarie 2009 8 afişări

Problemele economice care au afectat preponderent anumite sectoare, cum ar fi cel auto sau cel industrial, i-au facut pe romani sa ia in calcul varianta reconversiei profesionale. Potrivit unui sondaj Myjob referitor la domeniile catre care s-ar reorienta, cei mai multi dintre romani ar alege un loc de munca in tursim si cei mai putini in contabilitate.

Daca ar fi nevoiti sa-si schimbe locul de munca, 28,54% dintre persoanele intervievate ar prefera un loc de munca in turism, in timp ce in IT si sectorul finaciar (domeniile cu cele mai mari castiguri) ar vrea sa lucreze doar 18,8, respectiv 17% dintre cei intervievati.

Pe ultimul loc in preferintele romanilor de afla locurile de munca din contabilitate – doar 10,6% ar alege o reconversie in aceasta directie. Predilectia pentru domenii precum turism sau serviciu clienti se explica printr-un grad scazut de specializare necesar pentru aceste sectoare de activitate.

Vanzarile si marketingul sunt si ele la mare cautare, pe cand cel mai scazut procent este inregistrat de domeniul contabilitate, ce necesita cunostinte specifice si este, deci, mai dificil de abordat. Orientarea catre un alt domeniu a reprezentat o varianta viabila in special pentru sectorul de varsta 21-30 de ani: 53% dintre tinerii din acest segment s-au declarat dispusi sa-si schimbe cariera, preferand domeniile serviciu clienti si turism.

Si 30% dintre cei intre 30 si 45 de ani s-ar reorienta profesional, la polul opus aflandu-se cei cu varsta de 46-55 de ani si peste. Din aceasta categorie, doar 6% dintre respondenti s-ar indrepta catre un nou domeniu de activitate, cu precadere serviciu clienti si resurse umane.

Studiile absolvite influenteaza, de asemenea, raspunsurile participantilor la sondajul Myjob. Absolventii de facultate sunt cei mai activi in ceea ce priveste mobilitatea profesionala (46%) si prefera un job nou in serviciu clienti sau resurse umane.

20% dintre cei care au terminat doar liceul s-ar indrepta mai degraba catre distributie si turism, in timp ce 12% dintre absolventii de master prefera IT-ul si resursele umane. Sondajul s-a efectuat in perioada 28 ianuarie-3 februarie, pe un esantion de 4.153 de respondenti, la nivel national.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
strategii,
HR,
recrutare,
MyJob
/actualitate/afaceri/romanii-sunt-dispusi-sa-si-schimbe-meseria-3856993
3856993
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.