Răzbunarea perfectă a unui copil care a renunţat la şcoală pentru că râdeau colegii de el. El a ajuns unul dintre cei mai bogaţi oameni de pe planetă

Postat la 18 noiembrie 2022 64725 afişări

Răzbunarea perfectă a unui copil care a renunţat la şcoală pentru că râdeau colegii de el. El a ajuns unul dintre cei mai bogaţi oameni de pe planetă

O vorbă românească spune că cine râde la urmă râde mai bine, iar magnatului François Pinault pare să i se potrivească mănuşă. Deşi a renunţat la şcoală în adolescenţă, pentru că alţi colegi râdeau de el din cauza accentului şi a provenienţei sale, acel băiat „de la ţară” este astăzi unul dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei, cu o avere de zeci de miliarde de dolari.

Născut în 1936, într-o comună din nordul Bretaniei, François Pinault a  crescut în Franţa rurală, ajutându-şi tatăl în afacerea cu cherestea a familiei. Pentru că era batjocorit de colegi din cauza provenienţei modeste şi a accentului provincial, la 16 ani a renunţat la şcoală, iar la patru ani distanţă s-a înrolat în războiul din Algeria. Întors acasă, după moartea tatălui său a vândut businessul lansat de acesta şi, în 1963, cu ajutorul familiei şi al unui împrumut bancar, a pus bazele propriei companii în industria lemnului. Au urmat ulterior o serie de achiziţii ale unor firme intrate în faliment, pe care antreprenorul le relansa, şi extinzându-şi astfel imperiul financiar.

În 1988 Pinault SA s-a listat la Bursa de la Paris, iar odată cu această schimbare fondatorul a început să investească în companii din industria de retail, cumpărând participaţii în branduri precum Conforama, Printemps, La Redoute sau Fnac. În urma acestor achiziţii, în 1993 şi-a redenumit businessul Pinault-Printemps-Redoute (PPR), după ce, cu un an înainte, lansase şi holdingul  Artémis, cu scopul de a administra mai bine investiţiile făcute.

Ulterior, a făcut o schimbare de direcţie spre industria de lux, achiziţionând, în primăvara anului 1999, 42% din grupul Gucci pentru 3 miliarde de dolari, tranzacţie urmată de cumpărarea companiilor Yves Saint Laurent, Boucheron, Balenciaga şi Alexander McQueen. În 2003, miliardarul i-a predat ştafeta fiului său, François-Henri, care a continuat seria de achiziţii din rolul de preşedinte al grupului, redenumit, în 2013, Kering. După ce a divorţat de prima soţie, Louise Gautier, alături de care are trei copii – François-Henri, căsătorit cu actriţa Salma Hayek, Dominique şi Laurence, miliardarul s-a recăsătorit cu Maryvonne Campbell, un trader de antichităţi, care l-a introdus în lumea artei.

A devenit, astfel, un colecţionar de artă înrăit, cu o preferinţă în special pentru operele pictorilor Paul Sérusier, Mondrian sau Picasso. Are, în prezent, o colecţie de peste 2.000 de lucrări. În prezent, Pinault este, potrivit Bloomberg Billionaires Index, al 30-lea cel mai bogat om din lume, cu o avere de 32,7 miliarde de dolari, în timp ce grupul pe care l-a fondat a înregistrat, în 2021, venituri de peste 19 miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.