ProLogis mai vrea un parc in Vest

Postat la 02 mai 2008 32 afişări

Dezvoltatorul american de spatii logistice ProLogis intentioneaza sa inceapa in lunile urmatoare constructia celui de al doilea parc logistic pe plan local, care va necesita investitii de aproximativ 120 de milioane de euro

"Speram ca in urmatoarele doua luni sa achizitionam terenul si sa incepem constructia in toamna acestui an, daca nu in urmatoarea iarna. Noul proiect va fi mai mic decat cel de pe autostrada A1 si va necesita investitii cu aproximativ 20-25% mai mici decat cele in ProLogis Park Bucharest A1", a declarat Vlad Dumitrescu, market officer ProLogis Romania.

Seful companiei americane pe plan local a precizat ca noul proiect va fi amplasat in zona de Vest a tarii. "Pe termen mediu avem ca obiectiv sa devenim numarul 1 in ceea ce priveste cota de piata", a mai spus Dumitrescu, adaugand ca printre orasele vizate pentru dezvoltarea unui parc logistic se afla Constanta si Cluj-Napoca.

Compania dezvolta in acest moment ProLogis Park Bucharest A1, care va avea o suprafata totala de 290.000 de metri patrati, investitia fiind estimata la 150 de milioane de euro. "Inchirierea a mers extraordinar de bine, avem cerere dubla fata de ceea ce putem oferi acum".

ProLogis a finalizat pana acum doua cladiri cu o suprafata de peste 50.000 de metri patrati, acestea fiind inchiriate in totalitate inainte de finalizare de companii printre care se numara importatorul de componente auto Augsburg International si companiile de logistica Cargo Partner, Kuehne&Nagel si Omega Transport&Logistics.

Inca doua cladiri din ProLogis Park Bucharest A1 vor fi finalizate in urmatoarele doua luni, urmand sa aiba aproximativ 50.000 mp, in timp ce la finalul anului 2009 vor fi finalizati minim 50.000 mp, existand si posibilitatea ca suprafata sa fie dubla. ProLogis Park Bucharest A1 este dezvoltat la kilometrul 23 al autostrazii Bucuresti - Pitesti, acesta fiind primul proiect local al dezvoltatorului ProLogis, cel mai mare dezvoltator si administrator de spatii logistice pe plan global - valoarea estimata a activelor detinute de companie se ridica la 36,3 miliarde de dolari.

Segmentul spatiilor industriale este de altfel cel mai slab dezvoltat segment al real estate-ului autohton, analistii companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox estimand ca suprafata totala a parcurilor logistice din Romania va ajunge la 870.000 de metri patrati, in crestere de la 530.000 de metri patrati in 2007.

Suprafata totala redusa face ca randamentele pentru cumparatori sa se mentina la un nivel ridicat, de aproximativ 8%, ceea ce inseamna ca un cumparator ar recupera investitia in aproximativ 12 ani si jumatate.

Adrian Capraru, chief operating officer al companiei de intermediere imobiliara CBRE Eurisko, declara recent pentru BUSINESS Magazin ca nevoia de spatii industriale va creste foarte mult in urmatorii ani. „Ca urmare a dezvoltarii tuturor acestor mall-uri, logistica va fi urmatorul pas. Toti construiesc, toti vor sa se mute, dar o sa-si dea seama ca nu au cu ce sa transporte si unde sa depoziteze ceea ce au”, declara Adrian Capraru. In plus, acesta considera ca chiar si in eventualitatea in care nu toate cele peste 100 de mall-uri si centre comerciale anuntate se vor construi, tot vor exista peste cativa ani macar 30 de centre comerciale noi, comerciantii urmand sa aiba nevoie de spatii de depozitare.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/prologis-mai-vrea-un-parc-in-vest-2603820
2603820
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.