Pierderi de 3 mld. $ in primul trimestru

Postat la 30 iunie 2009 10 afişări

Companiile aeriene au pierdut mai mult de 3 mld. $ in primul trimestru, pe ansamblul anului pierderile urmand sa ajunga la 9 mld. $, fata de 10,4 mld. $ in 2008.

Oficialii Asociatiei Internationale de Transport Aerian (IATA) au declarat marti pentru Reuters ca pe fondul crizei internationale s-au inregistrat cereri tot mai reduse pentru calatorii si transporturi de marfuri, scazand astfel foarte mult veniturile companiilor aeriene.

"Aceasta scadere a survenit inainte de cresterea recenta a pretului carburantilor" au declarat oficialii IATA, avertizand ca, dupa marirea incepand din luna mai cu 30% a pretului petrolului si combustibilului pentru avioane, fluxul de numerar al companiilor aeriene se va micsora semnificativ in lunile urmatoare.

Atat pretul petrolului, cat si al combustibilului pentru avioane a crescut cu aproape 20 $ pe baril in ultimele doua luni, fiind cu 75% mai mare decat punctul de minim de la finele anului 2008. Marti, pretul era de 72$ pe baril.

Marile companii au incercat sa realizeze fuziuni si achizitii pentru a putea rezista pe piata pana cand se reface economia globala. Delta Air Lines a absorbit anul trecut compania rivala Northwest Airlines, devenind astfel cea mai mare companie aeriana din lume. n Europa, operatorul german Lufthansa a achizitionat Austrian Airlines, Air France-KLM a incercat sa inghita Alitalia, iar British Airways este in discutii cu Iberia (Spania).

 

 

 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/pierderi-de-3-mld-s-in-primul-trimestru-4607716
4607716
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.