Mancarea e prea scumpa

Postat la 23 noiembrie 2007 1 afişăre

Cresterea abrupta a preturilor la produsele alimentare risca sa arunce Bosnia-Hertegovina intr-o criza economica. Potrivit ultimelor date ale Biroului de Statistica, acestea s-au majorat in ultimele luni cu 11% pana la 65%, depasind preturile medii din statele Uniunii Europene.

In Bosnia, salariul mediu este de 333 de euro, in timp ce pensia medie ajunge la 146 de euro. In acelasi timp, cheltuielile lunare ale unei familii formate din patru membri au fost in octombrie de 610 euro, din care 302 euro doar pentru alimentele de baza.

Cele mai mari cresteri au fost la unt si ulei. Inainte de scumpire untul se vindea cu 4 euro pe kilogram, iar acum a ajuns la aproape 10 euro, iar de la 90 de eurocenti pe litru, uleiul costa acum aproape 2 euro. In perioada urmatoare se anunta si scumpiri la electricitate, gaze naturale si caldura. Asociatia pentru protectia consumatorilor a avertizat ca sunt posibile miscari sociale in viitor daca costul vietii va continua sa se majoreze, fara a fi insotit de o miscare similara a salariilor si a pensiilor.

Din 40 de tari europene, Bosnia se situeaza pe locul 36 intr-un clasament privind puterea de cumparare. Albania, Ucraina si Republica Moldova ocupa ultimele locuri in acest clasament.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Bosnia-Hertegovina,
macroeconomie
/actualitate/afaceri/mancarea-e-prea-scumpa-1059305
1059305
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.