Istoria unei imperiu creat dintr-o afacere începută în curtea părinţilor şi dezvoltată până la un business internaţional de peste 8 miliarde de dolari

Autor: Andra Stroe Postat la 10 iunie 2023 5871 afişări

Istoria unei imperiu creat dintr-o afacere începută în curtea părinţilor şi dezvoltată până la un business internaţional de peste 8 miliarde de dolari

Cu începuturi modeste, de la un mic business pornit în curtea unui pub irlandez al părinţilor săi, Eugene Murtagh a dezvoltat un adevărat imperiu cu venituri anuale de peste 8 miliarde de dolari: Kingscourt. Care e povestea sa?

Egene Murtagh s-a născut în vara anului 1942 în Kingscourt, Irlanda, şi a crescut pe aceeaşi stradă cu viitoarea sa parteneră de viaţă şi de business, Andrea Carolan. La începutul anilor ’60, în timp ce el lucra ca instalator, iar ea era coafeză, s-au hotărât să îşi folosească economiile pentru a pune baza unei mici afaceri – un producător de remorci.

Neavând o fabrică proprie, iniţial şi-au desfăşurat activitatea în curtea pubului părinţilor lui Eugene, în oraşul natal. Pe fundaţia acestui prim business a luat naştere, în 1971, compania de materiale de construcţii Kingspan. La patru ani distanţă, în urma unei evoluţii surprinzătoare, producătorul şi-a mutat cartierul general, listându-se totodată la bursa de la Londra.

De-a lungul anilor, Kingspan şi-a extins portofoliul de produse şi şi-a diversificat operaţiunile. Astăzi, activează în peste 70 de ţări, având un număr de peste 22.000 de angajaţi. Compania oferă o gamă largă de produse pentru industria construcţiilor, fiind utilizate în proiecte precum clădiri industriale, birouri, şcoli, spitale şi dezvoltări rezidenţiale. În 2019 compania a deschis un centru de inovaţie, IKON, în Kingscourt. Businessul a avut constant performanţe financiare solide şi a înregistrat o creştere constantă a veniturilor. În cel mai recent raport financiar, Kingspan a anunţat venituri de 8,34 miliarde de euro.

Murtagh a rămas în rolul de CEO până în 2005, când i-a cedat frâiele businessului fiului său, Gene, păstrând însă o participaţie de 16% din companie şi funcţia de preşedinte şi director non-executiv. În 2019 a vândut însă restul de acţiuni, pentru suma de aproximativ 40 de milioane de euro, funcţiile sale revenindu-i, la alţi doi ani distanţă, lui Jos Massenberg. Antreprenorul are cinci copii şi este implicat şi în mai multe acţiuni caritabile. Familia Murtagh deţine, totodată, hotelul Hempel din Londra şi un altul în Amsterdam.  

Carte de vizită

Eugene Murtagh, fondator Kingscourt

1. S-a născut pe 23 iunie 1942;

2. A lucrat pentru o perioadă ca instalator, înainte de a porni propriul business;

3. A fondat compania Kingscourt în 1966, alături de soţia sa;

4. Are cinci copii şi o avere de 2 miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.