In timp ce economia Spaniei se clatina, numarul spargerilor de banci creste

Postat la 21 iulie 2009 18 afişări

Barcelona, Spania. Un antreprenor de 52 de ani era disperat sa isi salveze afacerea. Potrivit NY Times, aflat in incapacitatea de a-si plati angajatii si având in fata falimentul, Ausencio C.G., dupa cum l-a identificat politia, a mers la banca – dar nu pentru un impumut.

Folosind manusi chirurgicale, o masca de schi si o geaca reflectorizanta ca sa deruteze camerele de supraveghere, antreprenorul a sustras 80.000 de euro din patru banci, inainte de a fi prins la a cincea lovitura, lânga Barcelona, in februarie. Conform declaratiilor sale, jumatate din banii obtinuti in urma jafurilor au fost folositi pentru a plati salariile angajatilor. Arestat preventiv, suspectul originar din Lleda, care isi asteapta procesul, face parte dintr-un grup care este mai ocupat ca niciodata cu lupta impotriva recesiunii: spargatorii de banci. Intr-adevar, cu un somaj ce se apropie de 20%, cel mai ridicat din Europa, si cu o contractare a economiei de 4,2% asteptata pâna la finele anului, spargerile de banci tin pasul inregistrând o crestere de 20% fata de aceeasi perioada a anului 2007, conform Asociatiei Spaniole a Bancilor.

„Exista somaj, exista foamete si exista bani in banci, iar acesti trei factori se intersecteaza”, spune José Manuel Murcia, seful uneia din cele mai mari confederatii sindicale din Spania. “Bancile au redus creditarea, iar companiile au probleme, deci si numarul de someri va creste. Oamenii nu isi pot plati ratele. Este totusi mai logic sa spargi o banca, decât o farmacie.” In total, in 2009, 165 de spargeri au avut loc in bancile din Spania.

Cititi mai multe pe NY Times.com.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
spania,
economie,
spargeri de banci
/actualitate/afaceri/in-timp-ce-economia-spaniei-se-clatina-numarul-spargerilor-de-banci-creste-4673414
4673414
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.