Fondurile de pensii, pe plus dupa an de criza

Postat la 10 septembrie 2009 47 afişări

La un an de la inceperea crizei, bilantul foncurilor de pensii arata imbucurator. Toate cele 25 de fonduri de pensii private, obligatorii si facultative, au avut un randament mediu de 15,53%, depasind ca performanta instrumentele financiare cu venit fix.

De altfel, fondurile de pensii private obligatorii au obtinut in ultimul an randamente semnificativ mai bune decat toate instrumentele financiare cu venit fix, in care au investit circa 90-95% din active. De exemplu, randamentul mediu al titlurilor de stat emise in aceeasi perioada (31 august 2008-31 august 2009) a fost de aproximativ 11%. in acelasi timp, obligatiunile municipale existente si nou-emise au furnizat un randament mediu de circa 14%, in timp ce obligatiunile supranationale si obligatiunile corporative au avut, in ultimul an, randamente medii ponderate de 8,57, respectiv 8,84%. n aceeasi perioada de un an, bancile au remunerat depozitele in lei ale populatiei cu o dobanda medie estimata la 13,47%.

In aceste cinci clase de active, fondurile de pensii private obligatorii au investit in ultimul an circa 90-95% din active. Restul banilor au fost investiti in actiuni si fonduri mutuale, care au ajutat mai ales in 2009 la cresterea perfomantei fondurilor de pensii.

Fondurile de pensii facultative au obtinut in ultimul an un randament mediu de 10,65%, de peste doua ori mai mare decat rata inflatiei din aceeasi perioada. Performanta ceva mai redusa fata de cea a fondurilor de Pilon II se explica prin ponderea mai ridictta a actiunilor in portofoliile fondurilor facultative.

"Mai ales pe Pilonul II de pensii private obligatorii, aceste randamente recomanda revenirea inca din 2010 la calendarul initial de contributii, adica 3%, nu 2,5% din salariul brut al participantilor. n plus, ce rost au aceste randamente de 10%-15%, daca le asezam peste contributii de 400-500 de lei pe an, asa cum sunt acum in Pilonul II?", a comentat Crinu Andanut, presedintele APAPR, rezultatele obtinute de fondurile de pensii private in primul an de criza.

Pana la sfarsitul lunii august 2009, cele 12 fonduri de pensii private obligatorii au colectat de la CNPAS contributii brute totale in valoare de peste 1,7 miliarde de lei. La sfarsitul lunii august, activele nete ale fondurilor erau de 1,85 de miliarde de lei. Diferenta o reprezinta profitul net realizat de fonduri pentru participanti, adica 132,83 demilioane de lei. Tot la sfarsitul lunii august, fondurile de pensii obligatorii aveau un numar total de 4,82 de milioane de aderenti, dintre care 4,42 de milioane erau participanti activi (cu cel putin o contributie virata, din cele 16 de pana acum).

In acelasi timp, cele 13 fonduri de pensii private facultative aveau un numar total de aproape 175.000 de participanti si gestionau active nete in valoare de 161,2 milioane de lei.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/fondurile-de-pensii-pe-plus-dupa-an-de-criza-4880773
4880773
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.