Emil Boc: Daca nu taiem salariile si pensiile, ar trebui sa ne imprumutam cu 11 miliarde de euro

Postat la 07 iunie 2010 16 afişări

Premierul Emil Boc a justificat necesitatea reducerii pensiilor si a salariilor prin faptul ca in lipsa lor, statul ar trebui sa se imprumute anul acesta cu 11 miliarde de euro, pentru a acoperi un deficit bugetar de 9,1% din PIB, in loc de 6,8% din PIB, cat si-a asumat Guvernul pentru 2010.

Chiar si asa, in conditiile in care salariile scad cu 25% si pensiile cu 15%, statul are nevoie sa acopere un deficit de 8,4 miliarde de euro in 2010, a precizat premierul, in discursul din Parlament de asumare a raspunderii pentru masurile de austeritate.

Acest deficit este insa finantabil, avand in vedere ca in acest an vor mai intra la buget 2,5 miliarde de euro de la FMI pentru consolidarea rezervei valutare, 2,3 miliarde de la Comisia Europeana si 0,4 miliarde de la Banca Mondiala pentru finantarea deficitului, respectiv 0,7 miliarde de euro de la BEI si BERD pentru sustinerea activitatii economice a bancilor si a companiilor. Romania ar mai avea nevoie sa se imprumute de pe piata cu 3 miliarde de euro, bani pe care nu-i poate obtine insa fara credibilitatea indusa de reducerea cheltuielilor fiscale.

"E dureros pe termen scurt, dar va fi sanatos pe termen mediu si lung", a spus premierul, insistand ca masurile pentru care isi asuma raspunderea acum Guvernul se aplica doar pana la 31 decembrie 2010 si se va renunta la ele odata cu reluarea cresterii economice in 2011.

Renuntarea la taierea salariilor si a pensiilor ar insemna ruperea acordului cu FMI si Comisia Europeana si imposibilitatea finantarii deficitului bugetar, respectiv incapacitatea de a mai plati salariile, pensiile si prestatiile sociale, sustine Boc. Premierul a combatut teoria deficitelor mari ca solutie de relansare economica, precizand ca nu se poate face deficit cata vreme criza a inrautatit conditiile de finantare de pe pietele externe pentru tarile europene. Exemplele lui sunt Spania, care n-a mai gasit bani cu ocazia ultimei emisiuni de euroobligatiuni, Portugalia, care din 5 miliarde de euro cat viza s-a putut imprumuta doar cu 500 de milioane si Grecia, nevoita sa apeleze la finantarea FMI si a UE. Cat despre imprumuturile de pe piata interna, Boc afirma ca nivelul de expunere a bancilor prezente in Romania se apropie deja de maximul permis de 20%.

Prim-ministrul a prezentat consecintele estimate ale neaplicarii masurilor de reducere a cheltuielilor bugetare: acordul cu FMI si UE s-ar pierde, odata cu credibilitatea externa, bancile straine n-ar mai refinanta pentru bancile-fiice din Romania credite pe termen scurt in valoare de 7 miliarde de euro si pe termen lung in valoare de 1,3 miliarde de euro, iar in plus, bancile straine n-ar mai fi tinute de acordul de la Viena de anul trecut, initiat impreuna cu FMI, prin care au convenit sa-si mentina sumele angajate in Romania.

NIMENI N-A PREVAZUT RECESIUNEA

Seful Guvernului a explicat ca estimarile de la sfarsitul lui 2009 erau mai bune pur si simplu pentru ca "nimeni nu a estimat acest val al crizei, care a lovit cu putere UE" si in general "nimeni nu a prevazut in ultimii doi ani nici aceasta recesiune fara precedent, nici cat va dura criza si nici momentul de revenire". In context, Emil Boc s-a referit la pachetele de austeritate adoptate recent de tari ca Marea Britanie (6,2 miliarde de lire), Italia (24 de miliarde de euro), Franta (5 miliarde) sau Germania (10 miliarde), precizand ca "in toata Uniunea Europeana se strange cureaua si se reduc deficitele publice", dupa ce pana spre sfarsitul anului trecut, guvernele si expertii erau convinsi ca redresarea e aproape, "dar nu e asa".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/emil-boc-daca-nu-taiem-salariile-si-pensiile-ar-trebui-sa-ne-imprumutam-cu-11-miliarde-de-euro-6311418
6311418
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.