Deloitte România | D.Tax

Postat la 06 februarie 2023 43 afişări

D.Tax ajută companiile plătitoare de TVA să automatizeze procesul de pregătire a declaraţiilor de TVA, este personalizată pentru fiecare companie şi rulează pe baza datelor extrase din sistemele contabile ale acesteia - preia datele din contabilitatea companiei, le verifică şi apoi generează automat declaraţiile şi jurnalele de TVA, pe care contribuabilul trebuie să le transmită către ANAF.

Descrierea inovaţiei:

D.Tax a apărut ca urmare a identificării dificultăţilor tot mai mari cu care se confruntă companiile în procesul de pregătire a declaraţiilor de TVA, în contextul unor tranzacţii din ce în ce mai complexe, şi îşi propune să simplifice acest proces, prin automatizare, eliberând, astfel, resurse importante pe care compania le poate utiliza în alte scopuri. Aplicaţia este dezvoltată intern de Deloitte România pentru clienţi şi este actualizată permanent în funcţie de schimbările legislative care apar în sfera de TVA.

Echipa proiectului este formată din Vlad Boeriu, Partener Coordonator Servicii Fiscale şi Juridice, Deloitte România, cu peste 18 ani de experienţă în consultanţă fiscală, fiind unul dintre cei mai importanţi specialişti Deloitte în acest sector, cu o expunere internaţională semnificativă; Raluca Bâldea, Partener Impozitare Indirectă, care s-a alăturat Deloitte în 2013 şi, de atunci, s-a specializat în taxe indirecte, oferind servicii de consultanţă de TVA unei game vaste de clienţi, ce activează în toate domeniile economice; Ramona Ţariuc, Director Impozitare Indirectă, care are o experienţă de peste 10 ani în consultanţă fiscală dobândită în cadrul Deloitte şi Ioana Şerban-David, Manager în cadrul echipei de Impozitare Indirectă, specializată în servicii de asistenţă în vederea înregistrării în scopuri de TVA, raportare TVA, asistenţă în controale privind rambursarea TVA, dar şi în procesul de deregistrare fiscală.

Elementul de noutate:

Este o aplicaţie independentă din punct de vedere tehnic, lucrează separat de sistemul principal de contabilitate/ERP al clientului, pe baza datelor extrase din sistemul principal. Este o soluţie versatilă, funcţiile sale pot fi folosite integrat sau separat în concordanţă cu nevoile utilizatorului, ţinând cont de profilul de activitate al acestuia, precum şi de operaţiunile taxabile pe care le desfăşoară.

Efectele inovaţiei:

Utilizarea aplicaţiei are ca efecte reducerea erorilor umane şi identificarea potenţialelor neconcordanţe din sistemele contabile ce pot distorsiona datele raportate în declaraţiile de TVA (de exemplu, facturi duplicate, alocarea necorespunzătoare a codurilor aferente tranzacţiilor, cota de TVA aplicabilă în cazul respectiv). Imediat ce datele preluate sunt corecte, aplicaţia ajută la pregătirea declaraţiilor 300, 390, inclusiv a declaraţiilor rectificative, şi 394, precum şi a jurnalelor de TVA. De asemenea, aplicaţia ajută şi la întocmirea declaraţiilor Intrastat (inclusiv a declaraţiilor revizuite).În plus, prin intermediul VAT.InstantScan, un modul al D.Tax care poate fi utilizat şi separat, o companie poate verifica situaţia partenerilor comerciali din perspectiva codului de înregistrare sau de TVA, astfel încât să poată raporta corect tranzacţiile cu aceştia. Astfel, în mai puţin de câteva secunde, pot fi verificate până la 1.000 de coduri de înregistrare sau de TVA din registrele ANAF şi VIES (sistemul european de schimb de informaţii privind TVA). Aşadar, odată implementată, D.Tax reduce povara administrativă aferentă raportărilor recurente de TVA, operaţiuni care anterior erau realizate manual, un proces laborios în care erau angrenate resurse umane importante.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.