Cum a reuşit fiul unor negustori de ceai să creeze un imperiu care este prezent în peste 50 de ţări şi cu afaceri de miliarde de euro

Postat la 24 aprilie 2021 213 afişări

Cum a reuşit fiul unor negustori de ceai să creeze un imperiu care este prezent în peste 50 de ţări şi cu afaceri de miliarde de euro

Antreprenorul Samih Darwazah a reuşit nu doar să clădească de la zero un imperiu farmaceutic, ci şi să fie primul om de afaceri care a exportat produse farmaceutice ale unei companii arabe în SUA.

Samih Darwazah s-a născut în anul 1930, în oraşul palestinian Nablus, în familia unui negustor de ceai. Încă din copilărie a dovedit că are o minte strălucită, la 10 ani devenind, potrivit FT, cel mai tânăr candidat înscris la Colegiul Arab din Ierusalim, administrat de guvernul britanic. În 1948, odată cu începerea războiului arabo-israelian, el a fost nevoit să fugă cu familia sa în Iordania.

Ulterior a fost acceptat la Universitatea Americană din Beirut şi a obţinut o diplomă de master din partea St. Louis College of Pharmacy din Missouri, urmată, în 2010, de un titlu onorific de doctor acordat de aceeaşi instituţie. Între 1964 şi 1976 a lucrat pentru compania americană de farmaceutice Eli Lilly, înainte de a pune bazele Hikma Pharmaceuticals în 1978. Cu ajutorul copiilor săi, care s-au alăturat businessului încă de la început, mica fabrică din Amman a evoluat într-un distribuitor regional de farmaceutice în regiunea MENA. Mai târziu, compania  şi-a extins operaţiunile şi în Europa şi SUA, fiind prima companie arabă care a început să exporte produse farmaceutice pe piaţa americană, în 1996.

În 1995 Darwazah a preluat, pentru un an, funcţia de ministru al energiei şi resurselor minerale în guvernul Iordaniei. În 2004, fondatorul a publicat cartea Building a Global Success, care cuprindea memoriile sale de business. La trei ani distanţă el a primit titlul de antreprenorul anului în Orientul Mijlociu din partea Ernst&Young. Doi ani mai târziu antreprenorul a fost numit preşedinte al Capital Bank. În 2005 compania s-a listat la London Stock Exchange iar la un deceniu distanţă a intrat în indicele FTSE 100, având la acea vreme o capitalizare de piaţă de 4 miliarde de dolari.

În prezent, Hikma operează în circa 50 de ţări. Antreprenorul a fost căsătorit cu Samira Fadli, alături de care a avut patru copii: doi fii – Said şi Mazen, şi două fiice – May şi Hana. Fiul său, Said, l-a succedat în funcţia de CEO începând cu 2007. El a murit pe 15 mai 2015. Anul trecut, Hikma Pharmaceuticals a înregistrat venituri de 2,34 miliarde de lei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.