Claudiu Năsui: Guvernul PSD-PNL plăteşte ajutoarele de pandemie din banii firmelor păgubite

Autor: Cosmin Pirv Postat la 18 decembrie 2021 203 afişări

Prin ordonanţa adoptată vineri, guvernul Ciucă achită promisiunile electorale ale PNL din 2020 din banii românilor, susţine deputtatul USR Claudiu Năsui. Acesta spune că ajutorul din partea UE a fost scos din schemă, urmând ca ajutoarele să fie plătite din banii daţi de firme la buget.

Claudiu Năsui: Guvernul PSD-PNL plăteşte ajutoarele de pandemie din banii firmelor păgubite

Deputtatul USR Claudiu Năsui susţine că guvernul PNL a decis în 2020, ca urmare a pandemiei de Cobid, elaborarea unor scheme de ajutor de stat pentru ajutorarea companiilor afectate de măsurile guvernului împotriva răspândirii virusului. Astfel, măsura 1 prevede microgranturi în valoare de 2.000 de euro pentru microfirme, măsura 2 granturi pentru capitalul de lucru de până la 150.000 de euro, iar măsura 3 investiţii, cu sume cuprinse între 50.000 euro şi 200.000 de euro.

Toate cele 3 scheme aveau o valoare de 1 miliard de euro în total: 766 milioane euro de la UE, 120 milioane euro din bugetul de stat şi 114 milioane de euro cofinanţări de la firmele beneficiare, mai spune deputatul.

Acesta susţine că România avea semnată cu UE o finanţare de 766 milioane de euro, din care 265 milioane erau destinaţi Măsurii 2.

„Măsura 2 a fost lăsată de Virgil Popescu, ministrul economiei al guvernului PNL, cu un gol de finanţare de 500 de milioane de euro, bani europeni promişi fără acoperire. Pe 18 noiembrie 2020, cu doar 19 zile înainte de alegerile parlamentare, guvernul PNL a suplimentat Măsura 2 cu 500 milioane de euro din fonduri europene inexistente. A promis în campanie 1,3 miliarde de euro din bani europeni, deşi avea finanţare doar pentru 766 milioane. La învestirea guvernului PNL-USR-UDMR, erau făcute 1.600 de plăţi pe Măsura 2, şi mai erau bani pentru maximum 4.000 de firme.

Ministrii USR, Claudiu Năsui de la Economie şi Cristian Ghinea, ministru Investiţiilor şi Proiectelor Europene, au mutat de urgenţă fondurile europene de pe Măsura 3 (găsită fraudată şi trimisă de Claudiu Năsui la DNA) la Măsura 2, un total de 400 de milioane de euro care au ajuns la 13.080 de firme”, se arată într-un comunicat al deputatului.

Acesta spune că prin ordonanţa de vineri a Guvernului, ajutorul european a fost scos din schemă, urmând ca ajutoarele să fie plătite tot de păgubiţi. Cei 100 de milioane de euro rămaşi de

plată la Măsura 2 urmează să fie acoperiţi din bugetul de stat.

„În primul rând este o ticăloşie. Să promiţi în campanie ajutoare europene de sute de milioane de euro pentru firmele pe care le-ai închis prin ordonanţe militare. Bani pe care, de fapt, nu îi aveai. Este şi o dovadă clară de incompetenţă. Miniştrii actualului cabinet nici nu îndrăznesc să se gândească să atragă bani din surse de finanţare europeană, cum este React-EU. Este şi o mârşăvie. Achitând nota de plată din banii păgubitului, contribuabilul român”, a declarat Claudiu Năsui, deputat USR, fost ministru al economiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
claudiu năsui,
guvern,
pandemie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.