Cine sunt mentorii care îi inspiră în carieră pe liderii noii generaţii din România?
Inspiraţia, motivaţia şi energia sunt elemente cheie în carieră. Par atribute intrinseci, dar adeseori pot fi influenţate sau catalizate de varii factori externi, iar mentorii pot juca roluri esenţiale. I-am provocat pe liderii din noua generaţie să răspundă la întrebarea: „Cine este mentorul/persoana care te inspiră în carieră?”. Membri apropiaţi din familie, persoane celebre din mediul de afaceri sau care au cunoscut succesul în alte domenii sunt cei care îi înspiră şi le oferă perspective noi, dar şi motivaţie pentru a-şi continua parcuRsul în carieră. Iată răspunsurile lor:
Remus Deleanu, preşedinte directorat, Cotnari
Remus Deleanu este absolvent de Drept şi a lucrat în mai multe departamente la Cotnari înainte de a deveni preşedintele Directoratului. De la asistenţă juridică la viticultură şi vinificaţie, experienţa sa îl ajută să gestioneze complexitatea activităţilor zilnice.
Există mai multe modele care m-au inspirat de-a lungul evoluţiei în carieră.
Aş vrea însă să mă refer în primul rând la tatăl meu, pe care îl consider unul din antreprenorii de succes, care a reuşit privatizarea şi dezvoltarea brandului pe care îl vedem cu toţii astăzi şi de la care am învăţat pe parcursul anilor cum funcţionează fiecare departament din companie, dar şi arta managementului.
Adrian Polec, fondator, Prime Batteries
Antreprenorul este principalul acţionar al Prime Batteries Technology din România, o companie care în urmă cu circa un an şi jumătate a atras în acţionariat conglomeratul european EIT InnoEnergy, investind împreună peste 1,1 mld. euro. El este asociat şi în alte companii din diferite domenii, afacerile cumulate ale acestora în 2023 fiind de aproape 100 mil. lei. Cele mai mari afaceri ale sale sunt grupul hotelier APX şi producătorul de detergent marcă privată Sun Industries. Adrian Polec spune că „având în vedere faptul că schimbarea este inevitabilă, obiectivul principal al carierei mele este să rămân relevant în business”.
Nu am o persoană anume. În general, mă inspiră persoanele care reuşesc să realizeze lucruri, dar nu atât de mult persoana, ci modul în care aceasta a realizat / rezolvat problema în conjunctura respectivă.
Anca Aurora Dache, sales director - retail channel, Kärcher România
Absolventă a Facultăţii de Cibernetică şi Statistică Economică (ASE), şi-a început cariera la Domo, iar pe parcursul călătoriei profesionale a navigat şi alături de Dyson şi Whirlpool România. În 2023, s-a alăurat echipei Kärcher România, în poziţia de sales director - retail channel.
Persoana care mă inspiră în carieră şi în viaţă este tatăl meu. Primesc din partea lui, subtil şi cald, lecţii valoroase despre puterea de a te reinventa, seriozitate, efort susţinut în drumul spre a obţine ceea ce îmi propun, răbdare şi respect.
Alexandru Stoinea, general manager, ASBIS România
Este general manager al ASBIS România din 2023, când a preluat această funcţie după trei ani petrecuţi în companie la conducerea diviziei consumer. Cu o carieră de 17 ani în IT, care include atât poziţii în companii locale, cât şi internaţionale, dar şi o experienţă de antreprenoriat, Alexandru Stoinea este licenţiat în economie şi urmează un program de Executive MBA de la Quantic School of Business and Technology din Washington. Principalul său obiectiv de carieră este să capete cât mai multă experienţă pe o poziţie de conducere astfel încât să îşi poată ajuta colegii şi compania în care lucrează să evolueze.
Nu ştiu dacă îl pot considera neapărat un mentor, dar în ultimii ani, sunt influenţat de Jocko Willink, care are un mod foarte stoic de gândire. Cartea lui „Extreme Ownership” este singura carte pe care am citit-o de două ori.
Rareş Florea, country manager, Domeniile Avereşti
Cu o experienţă profesională de optsprezece ani în industria serviciilor financiare, producie, retail şi comerţ online, Rareş Florea este responsabil de
4 ani de strategia comercială a Domeniilor Avereşti în România, precum şi de expansiunea brandurilor din portofoliul cramei în Europa, America de Nord şi în Asia. Despre domeniul în care activează acum, Rareş Florea spune că principalele provocări se leagă de cutume.
Nu aş spune că am un mentor, dar am încercat să învăţ cât mai multe de la oamenii cu care am interacţionat şi cu care am lucrat, atât din compania în care am fost, cât şi de la parteneri. Ca modele de urmat din business, i-aş aminti pe Andrei Pitiş şi pe domnul Constantin Duluţe, iar din sport, pe Virgil Stănescu şi Gheorghe Hagi.
Alexander Stoica-Marcu, cofondator, Flaminjoy
Alexander Stoica-Marcu este cofondator al Flaminjoy, un martech-startup care remodelează industria de influencer marketing din regiune. Pasionat de tehnologie, cu o viziune îndrăzneaţă şi visător, după cum se descrie el însuşi, Alexander Stoica-Marcu se dedică de câţiva ani soluţiilor inovatoare pentru branduri.
Nu pot spune că am un mentor pe care îl urmez, ci mai degrabă urmăresc persoane care mă inspiră, sau învăţ de la cei care îmi deschid noi perspective, astfel încât să îmi pot eu construi mai departe propriul drum profesional.
Nicolae Bănică, CEO, OSCAR Downstream
Absolvent al ASE, şi-a început cariera la OSCAR Downstream, în urmă cu peste12 ani. A învăţat businessul pe toate palierele, activând în mai multe departamente, şi a devenit deputy general manager în 2021; la scurt timp, a preluat funcţia de CEO. El spune că piaţa benzinăriilor de retail s-a maturizat semnificativ în ultimii ani, dar mai este loc de creştere. În plus, tranziţia către energia verde şi evoluţia tehnologică impun o aliniere accelerată care va spori competitivitatea în următorii ani.
Alin Niculae, fondatorul OSCAR Downstream şi al companiei-mamă – Alfa Group, este omul pe care îl admir foarte mult şi de la care învăţ continuu. Cred că este unul dintre cei mai vizionari antreprenori din România, care are deopotrivă calităţi de lider şi abilităţi de management înnăscute. De la el am învăţat că este mai important să greşeşti (şi să înveţi din asta), decât să eziţi. Tot el ne-a inspirat şi ne-a încurajat să ne asumăm rolul social şi responsabilitatea faţă de comunitate. Datorită lui, OSCAR Downstream are o tradiţie de implicare socială la fel de îndelungată ca şi istoria companiei.
Cristinel Caliţa, chief information security officer, Salt Bank
Pe parcursul carierei profesionale de peste 14 ani în diferite bănci şi corporaţii, a dobândit cunoştinţe avansate în domenii precum operaţiuni, anti-fraudă, risc, IT & securitate IT, threat intelligence iar acum le aplică în strategia de securitate IT a Salt Bank.
Pe parcursul carierei am cunoscut, am lucrat şi încă lucrez cu multe persoane care mă inspiră şi care mi-au insuflat principii şi valori. Pe această cale, fără să îi mai numesc, le mulţumesc fiecăruia dintre ei! Consider, însă, că la fel de mult m-au inspirat şi „antimentorii” şi le mulţumesc şi lor!
Mathieu Bauduin, CEO, Leroy Merlin Romania
Fost sportiv profesionist, executivul şi-a început cariera în retail cu un program de practică în timpul unui master de comerţ internaţional desfăşurat la Auchan Le Havre, Franţa, retailer parte a grupului ADEO, alături de Leroy Merlin. În 2014 a fost cooptat în echipa Leroy Merlin Franţa, unde a început ca manager de sector al magazinului, evoluând, de la director de magazin în 2018, la director regional în 2021, pentru ca anul trecut să vină în România în rolul de director regional nord-est, fiind responsabil de dezvoltarea şi coordonarea magazinelor din Iaşi, Suceava, Bacău, Ploieşti, Târgovişte şi Constanţa. A preluat rolul actual în iunie 2023 şi, cu toate că locuieşte în România de numai un an şi câteva luni, deja vorbeşte limba română. Executivul este căsătorit şi are o fetiţă de şase ani.
Nu am neapărat o persoană pe care să o pot numi mentor. Cred foarte mult, în schimb, în puterea exemplului, în capacitatea noastră, ca indivizi, de a ne transforma, prin muncă, disciplină, empatie şi curaj, în cea mai bună variantă a noastră. Dacă ar fi să dau un exemplu de model inspiraţional, ar fi tot din lumea sportului, mai exact, antrenorul. Cei mai buni lideri ar trebui să fie nişte coaci care îşi formează, cresc şi ghidează echipele strategic şi empatic. Antrenorul ştie că rezultatul final este obiectivul comun, munca de echipă este motorul, efortul individual este combustibilul. Aşă că, pentru a atinge performanţa, ai nevoie de o echipă formată din indivizi motivaţi, ascultaţi şi încurajaţi în dezvoltarea abilităţilor care îi face unici în jocul de echipă.
Edward Alexandru Creţescu, CEO, Regista / preşedinte ANIS
Cu peste un deceniu de experienţă în IT, Edward Creţescu conduce transformarea digitală a administraţiei publice. Odată cu recenta sa alegere ca preşedinte al ANIS şi reprezentant al industriei de IT, el şi-a extins aria de acţiune, susţinând industria la nivel naţional. Obiectivul său este transformarea Regista „într-un jucător european pe piaţa de digitalizare a administraţiei publice, pentru că suntem lideri în România şi avem experienţa şi cunoştinţele necesare şi, în special, avem validarea din piaţă pentru un produs software foarte bun pe care putem să-l exportăm”.
Tatăl meu,pentru că a construit un business de succes, din vremea în care eu eram copil şi de acolo am preluat şi eu această pasiune de creştere a businessului pe care îl conduc acum.
Alexandru Bonea, cofondator şi CEO, Meta Estate Trust
Alexandru Bonea este un antreprenor în serie, cu un istoric de business în trei ţări. El este iniţiatorul proiectului Meta Estate Trust, prin care a adus în piaţa din România un model de business ce oferă o punte de legătură între piaţa imobiliară şi piaţa de capital. Are o experienţă de peste 7 ani în sectorul real estate, perioadă în care a coordonat investiţiile imobiliare ale Grupului Delta Studio şi dezvoltări imobiliare în domeniul rezidenţial şi a lansat proiecte în Portugalia, Dubai şi România. El spune că obiectivul său este să crească compania fondată în 2021, Meta Estate Trust, la pragul de 100 mil. euro active.
Momentan nu am, dar aş vrea să am.
Alexandru Daniel Slavu, chief operating officer, e-Mobility Rentals
Este COO la e-Mobility Rentals, responsabil de dezvoltarea proiectelor de infrastructură pentru vehicule electrice cu baterii interschimbabile. A jucat un rol esenţial în inovaţia tehnologică a bateriilor şi stabilirea infrastructurii de Swap Station.
Cel mai preţios mentor a fost unchiul meu, care m-a învăţat că, deşi mulţi pot câştiga bani, puţini câştigă şi respectul oamenilor. Mi-a subliniat că onoarea şi corectitudinea sunt esenţiale în afaceri şi că ele constituie fundamentul reputaţiei profesionale. Însă, în fiecare zi mă surprind găsind inspiratie în toate micile filosofii de viaţă ale colegilor mei, în felul în care aleg să rezolve tensiunile, să îşi exprime limitele sau să se bucure împreună.
Görkem Oran, general manager, Edenred România
Este responsabil pentru consolidarea poziţiei Edenred în industria de beneficii pentru angajaţi şi în dezvoltarea businessului, cu accent pe inovaţie şi creşterea gradului de satisfacţie a clienţilor din România. Între 2019 şi 2024, a făcut parte din echipa Edenred Turcia, valorificându-şi cei 15 ani de experienţă în vânzări.
Persoana care mă inspiră profesional cel mai mult este Nelson Mandela. A fost un lider inspiraţional cu ambiţia de a schimba lumea şi cu o abordare neconvenţională. Rezonez puternic cu una dintre zicalele sale: „Nu pierd niciodată. Fie învăţ, fie câştig”. Cred că este important să învăţăm din eşecuri pentru a deveni cea mai bună versiune a noastră.
Ştefan Ţăpescu, fondator şi COO, Youni
Este fondatorul Youni, o platformă care sprijină studenţii în a-şi găsi drumul educaţional potrivit, conectându-i cu programe internaţionale de învăţământ superior. Firma a avut o cifră de afaceri de 550.000 de euro, iar Ştefan anticipează o creştere semnificativă în 2024.
Am fost inspirat de multe personalităţi din domeniul educaţiei şi tehnologiei, dar un mentor cheie a fost Matt Symonds, fondatorul QS Rankings şi Fortuna Admissions, care mi-a oferit sfaturi valoroase şi m-a ajutat să înţeleg din ce în ce mai bine cum care sunt oportunităţile de îmbunătăţire din sistemul educaţional internaţional.
Raluca Simion, product & marketing manager, MerchantPro
Cu o experienţă de 15 ani în dezvoltarea şi creşterea de produse software destinate industriei de eCommerce, Raluca Simion deţine un MBA în Antreprenoriat şi Management Strategic. Este pasionată de SF şi literatură, spune că îi place să exploreze noi sisteme de gândire prin lectură. Povesteşte că îşi dezvoltă abilităţile de leadership prin învăţare continuă şi experienţe practice.
Găsesc inspiraţie în toate contextele şi interacţiunile: de la echipa mea, din feedbackul şi poveştile de business ale utilizatorilor noştri şi până la figuri cheie care au inovat sau au produs o schimbare fundamentală în domeniile lor.
Anca Drăghiciu, director zonă de viaţă Timişoara, Auchan Retail România
În rolul actual, coordonează activitatea a cinci magazine şi peste 500 de angajaţi, dar carierei în cadrul Auchan a debutat în 2007 ca manager de departament, evoluând în diverse funcţii prin care şi-a consolidat expertiza în retail.
Îmi place să cred că am fost influenţată în cariera mea de multe persoane cu care am fost în contact. Mă inspir în permanenţă din bunele practici pe care le văd in jurul meu.
Mă motivează persoanele care sunt pozitive, puternice, încrezătoare.
Radu Popa, director adjunct abator, Transavia
Director adjunct la Transavia, Radu Popa este parte din a doua generaţie a afacerii de familie. De profesie inginer în industria alimentară, el gestionează activităţile de zi cu zi ale abatorului, având o experienţă de peste 8 ani în companie.
Am avut privilegiul să am mentori şi modelele în familie care m-au îndrumat şi mi-au oferit sfaturi valoroase pe parcursul vieţii şi carierei mele. Valorile şi învăţăturile transmise de părinţii mei şi de ceilalţi membri ai familiei au fost fundamentale în dezvoltarea mea ca individ şi profesionist. Exemplul lor de muncă asiduă, integritate, perseverenţă şi devotament mi-au oferit o bază solidă care îmi ghidează parcursul în carieră şi viaţă.
Delia Paceagiu, director operaţiuni, NETOPIA Group
De formaţie avocat, se ocupă în prezent de coordonarea operaţiunilor în cadrul grupului Netopia. Ea s-a alăturat echipei în urmă cu 6 ani, în calitate de legal & compliance director şi a preluat rolul de director operatiuni în 2023, în cadrul procesului de reorganizare a grupului ca urmare a achiziţiei pachetului majoritar de acţiuni de către fondul de investiţii Innova Capital. Delia Paceagiu crede în ideea de work-life balance la nivel principial, însă nu crede că e ceva ce poate fi realizat zi de zi.
Mă bucur să îi am alături pe cei doi fondatori ai Netopia, Antonio (Eram – n.red.) şi Felix (Crişan – n.red.), pe care îi consult în tot ceea ce fac. Ei sunt cei de la care am învăţat cel mai bine ce înseamnă pionierat în tehnologie şi antreprenoriat în România.
Mihai Ştefan, strategy, innovation & transformation head, Novartis România
Absolvent al Facultăţii de Farmacie din cadrul UMF „Carol Davila” şi al unui EMBA de la Tiffin University, Mihai Ştefan are peste zece ani de experienţă în marketing, vânzări, market access, strategie, inovaţie şi transformare în industria farmaceutică.
Fiica mea mă inspiră în fiecare zi să redescopăr lumea prin ochii unui copil. De la ea învăţ să fiu deschis, curios şi să apreciez micile bucurii ale vieţii. Această perspectivă îmi îmbogăţeşte atât cariera, cât şi viaţa privată.
Mircea Olariu, retail channels senior manager, BAT Romania Trading
El a început să lucreze din liceu pentru a-şi cumpăra prima chitară electrică, a condus trupe rock şi a experimentat eşecul în afaceri la 20 de ani. De peste 14 ani, BAT a devenit, povesteşte el, a doua sa familie, unde a crescut, învăţat şi evoluat, de la merchandiser până la poziţia pe care o ocupă în prezent. „Cred cu tărie că fiecare persoană poate străluci dacă se află în locul potrivit şi este înconjurată de oamenii care să-i susţină dezvoltarea, fructificând ceea ce este de valoare în fiecare dintre noi.”
Cei care mă cunosc spun că am un stil eclectic, cu un mix de prieteni şi cunoştinţe de la care am ce învăţa, motiv pentru care o să numesc doar mentorul pe care o întreagă organizaţie îl respectă şi apreciază: Sorin Preda (commercial director România), un adevărat lider, care a reuşit să strângă în jurul lui o echipă extrem de puternică, pasionată şi motivată.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro