Cine s-ar fi gandit ca berea a salvat omenirea?

Autor: Ioana Mihai Postat la 05 ianuarie 2011 88 afişări

Arheologii canadieni au ajuns la concluzia ca berea a stimulat dezvoltarea civilizatiei umane in epoca de piatra, potrivit unui studiu publicat in Live Science si citat de desprealcool.ro.

Autorii studiului considera ca fermierii din epoca de piatra cultivau cereale atat pentru hrana zilnica dar si pentru a o folosi la producerea berii, care ii binedispunea. Dovezile atesta faptul ca oamenii acelor vremuri depuneau eforturi considerabile pentru a obtine acele graunte si ca petrecerile reprezentau evenimente majore pentru comunitatile umane din epoca de piatra. Teoria studiului sustine ca grauntele de cererale erau adeseori transformate in bere, a explicat arheologul Brian Hayden de la Simon Fraser University din Canada, autorul studiului."Berea este un element sacru in cele mai multe dintre societatile traditionale", a declarat Brian Hayden.

Dovezile arheologice sugereaza ca, pana in neolitic, cerealele precum orzul si orezul reprezentau doar un element minor in dieta zilnica. Motivul cel mai probabil este ca aceste culturi necesitau un volum mare de munca si un numar mare de operatiuni pentru a obtine produsul finit - seceris, vanturat, decorticat si macinat -, iar aceste etape sunt mari consumatoare de timp.

Cateva situri din Siria au revelat faptul ca oamenii acelor vremuri parcurgeau distante neobisnuit de mari pentru a-si procura cereale - uneori pana la 100 de kilometri. Efortul depus pentru obtinerea acestor cereale a facut ca ele sa devina un element atractiv si apreciat, mai ales cu ocazia petrecerilor, in timpul carora oaspetii erau serviti cu aceste alimente, a caror obtinere era dificila sau costisitoare. Berea a reprezentat unul dintre motivele principale pentru care aceste graunte erau procurate.

Petrecerile au reprezentat in societatile traditionale un element vital pentru aparitia legaturilor si cooperarii intre comunitati, pentru aparitia puterii politice, pentru aparitia retelelor de aliante, si toate acestea au stat la baza aparitiei unei societati complexe, a explicat autorul studiului.

"In cadrul petrecerilor traditionale din lumea intreaga exista trei ingrediente care sunt universal prezente. Unul dintre ele este carnea. Al doilea este un anumit tip de cereale, cel putin in emisfera nordica, sub forma painii sau a pasatului de cereale. Cel de-al treilea este alcoolul si, deoarece alcoolul necesita un surplus de cereale pentru a fi fabricat, dar si mult timp si efort, el era produs in societatile traditionale aproape exclusiv pentru ocazii speciale, cu scopul de a-i impresiona pe oaspeti, pentru a-i face fericiti si pentru a-i face sa aiba o atitudine favorabila fata de gazde", au adaugat autorii studiului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comert,
bere,
Live Science,
studiu,
alcool,
omenire
/actualitate/afaceri/cine-s-ar-fi-gandit-ca-berea-a-salvat-omenirea-7865585
7865585
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.