Cea mai mare tranzactie imobiliara

Postat la 23 mai 2008 19 afişări

Deutsche Bank a intrat oficial pe piata imobiliara romaneasca printr-o achizitie de tip forward purchase (vanzare la termen) cu o valoare de peste 340 mil. euro, cea mai mare tranzactie de pe piata imobiliara romaneasca de pana acum.

Achizitia proiectului format din doua cladiri de birouri si doua cladiri rezidentiale situate in zona de nord a Bucurestiului a fost realizata prin intermediul diviziei imobiliare a grupului german – RREEF, vanzatorii fiind fonduri de investitii reprezentate in Romania de Ioannis Papalekas, dezvoltator responsabil printre altele de proiectul comercial City Mall din Bucuresti.

Consultantii juridici ai celor doua parti au fost casele de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (pentru cumparator) [i Biris Goran (pentru vanzator), imobilele urmand sa fie achizitionate la finalizarea constructiei. Potrivit termenilor tranzactiei, dezvoltatorul proiectului, Ioannis Papalekas va participa la cumparare ca partener “joint-venture” al RREEF cu 22%, potrivit caselor de avocatura implicate. RREEF, este detinuata de RREEF Alternative Investments, parte a diviziei de asset management a Deutsche Bank.

Pana la aceasta vanzare, cea mai mare tranzactie inregistrata pe piata romaneasca era achizitia anul trecut pentru 185 de milioane de euro (tot in sistem forward purchase) a proiectului comercial Polus Constanta de catre fondul de investitii Immoeast, cel mai mare proprietar de proiecte imobiliare de pe piata romaneasca.

Pe de alta parte, tot anul trecut a marcat a alta premiera pe piata romaneasca, vanzarea cladirii de birouri America House pentru 120 de milioane de euro, corespunzatoare unui randament anual (yield, determinat ca raport intre veniturile generate si pretul de achizitie) de 5,55%, fiind pentru prima data cand acest indicator a scazut sub 6%. Pentru comparatie, in anul 2003, cand au avut loc primele tranzactii cu proiecte imobiliare randamentele se situat la aproximativ 12%-13%.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/cea-mai-mare-tranzactie-imobiliara-2655692
2655692
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.