Ce inseamna o marire de TVA anuntata din timp: avalansa de credite ipotecare in Spania

Postat la 18 august 2010 12 afişări

Cererea de credite noi pentru locuinte in Spania a atins in iunie recordul ultimelor 26 de luni, intrucat doritorii au vrut sa evite momentul majorarii TVA, la 1 iulie. Bancile si casele de economii au acordat in iunie imprumuturi pentru locuinte de 9,5 miliarde de euro, in crestere cu 53% fata de luna anterioara si cu 29,6% fata de iunie 2009.

Dupa mai bine de doi ani de cadere libera a pietei imobiliare, impulsul furnizat de iminenta majorare a TVA s-a dovedit peste asteptari si pentru banci, si pentru dezvoltatori, scrie Cincodias.es.

De la 1 iulie, TVA a crescut de la 7% la 8% pentru achizitia de locuinte noi, asa cum a anuntat Guvernul inca din septembrie 2009. Tinand cont ca suma solicitata pentru un credit ipotecar este de 125.000 de euro pe termen mediu, conform datelor statistice pentru luna mai, economia medie pentru cumparator, fata de situatia in care ar fi luat creditul dupa 1 iulie, a fost de 1.250 de euro.

Ricardo Ortega, un inginer din Numancia, povesteste ca la 28 iunie, cand s-a dus el sa semneze contractul de vanzare-cumparare, la notariat era o aglomeratie de nedescris: "Prin vecini se vorbea tot timpul cat de important e ca toate contractele sa fie semnate inainte de sfarsitul lunii. Am avut programare la notar la ora 12, dar pana la 4 dupa-amiaza n-am reusit sa intru".

Cumulat, creditele ipotecare noi contractate in prima jumatate a anului au ajuns la un nivel similar cu cel din iunie 2009. Primul trimestru a avut o cadere de 5% fata de aceeasi perioada din 2009, iar al doilea trimestru o crestere de 4,4%.

Odata cu noile credite s-a marit si datoria totala a gospodariilor, la un sold de 912 miliarde de euro la sfarsitul lui iunie, in crestere cu 1% fata de iunie 2009. Din total, 685 de miliarde inseamna credite ipotecare, al caror sold a crescut in acelasi interval cu 1,4%.

Acest reviriment scurt si furtunos contrasteaza cu situatia creditelor de consum: in iunie s-au luat numai 1,9 miliarde de euro imprumuturi noi, cea mai scazuta valoare din 2003 incoace. Si in 2008, si in 2009, creditele de consum au cazut cu 24%.

Sistemul TVA in Spania are trei trepte - rata standard, majorata la 1 iulie de la 16% la 18%, rata redusa, care s-a marit de la 7% la 8% (achizitia de locuinte noi, transport in comun, hoteluri si restaurante, produse alimentare cu exceptia celor de baza, produse de uz agricol, servicii sociale si de asistenta medicala si o serie de servicii culturale si sportive) si rata minima de 4%, care a ramas neschimbata (produse alimentare de baza, fructe si legume, materiale de uz scolar, medicamente de uz uman, carti si ziare). Sunt exceptate de la plata TVA calatoriile cu avionul sau excursiile turistice in alte tari, o serie de servicii medicale, serviciile de invatamant si inchirierile de proprietati. TVA la lucrarile de reparatii pentru cladiri a fost redusa de la rata standard de 16% la 8%.

Dupa estimarile Confederatiei Consumatorilor din Spania, impactul mediu al majorarii de TVA va insemna in medie o cheltuiala in plus de 350 de euro pe familie anual, iar incasarile suplimentare la buget vor fi de 5,15 miliarde de euro, din care 1,9 miliarde pana la sfarsitul anului curent. Spania incearca sa reduca deficitul bugetar, estimat de Comisia Europeana sa ajunga la 9,8% in acest an, de la 11,2% din PIB in 2009.

Pentru moment, 70% dintre comercianti au anuntat ca vor suporta o parte din costurile majorarii TVA, ca sa-si mentina nivelul de vanzari. Carrefour, Lidl, Inditex (Zara), H&M sau Cortefiel se numara printre cei care au recurs la aceasta solutie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imobiliare,
fiscalitate,
tva,
spania,
locuinte,
ipoteci,
consum
/actualitate/afaceri/ce-inseamna-o-marire-de-tva-anuntata-din-timp-avalansa-de-credite-ipotecare-in-spania-6950988
6950988
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.