Capitalistul săptămânii: William Worthington Bain Jr.

Autor: Andra Stroe Postat la 30 ianuarie 2023 40 afişări

Capitalistul săptămânii: William Worthington Bain Jr.

Pentru a face business, unii „calcă pe cadavre”. A fost şi cazul lui William Worthington Bain Jr., care nu s-a dat în lături de a lua cu el, când a fondat Bain & Company, astăzi una dintre cele mai mari firme de consultanţă din lume, atât foşti clienţi, cât şi o parte din echipa fostului angajator.

William Worthington Bain Jr. s-a născut pe 30 iulie 1937 în Johnson City, Tennessee. Antreprenorul a urmat cursurile East Tennessee State College, iar mai apoi s-a înscris la Universitatea Vanderbilt, unde s-a licenţiat în istorie.

După absolvire a lucrat pentru o scurtă perioadă la o fabrică de prelucrare a fierului, înainte de a se angaja ca director de dezvoltare a şcolii din Vanderbilt. Din acest rol l-a întâlnit pe Bruce Henderson, fondatorul companiei Boston Consulting Group. În 1967 s-a alăturat echipei acestuia, având un salariu de 17.000 de dolari pe an.

În scurt timp, era văzut de toată lumea ca succesor al lui Henderson, însă în 1973 a decis să demisioneze şi să îşi pornească propria firmă de consultanţă, Bain & Company. În scurt timp a reuşit să obţină doi dintre clienţii fostului angajator, companiile Black & Decker şi Texas Instruments, atrăgând în echipă şi câţiva foşti colegi. În 1984 a pus şi bazele firmei de private equity Bain Capital, numindu-l în rolul de CEO pe unul dintre partenerii săi de business de la acea vreme, Mitt Romney.

Ulterior, a fondat o nouă companie, Bain Willard, alături de Ralph R. Willard, preşedinte în cadrul Bain Capital. De-a lungul timpului a fost, de asemenea, director al Hinckley Yachts, o companie care produce şi comercializează ambarcaţiuni de lux.

În paralel cu activitatea antreprenorială, fondatorul s-a implicat activ şi în numeroase acţiuni caritabile, dar şi în mediul educaţional, fiind, printre altele, membru al consiliului Universităţii din Vanderbilt, al cărei absolvent era.

Antreprenorul a fost căsătorit de trei ori şi a avut patru copii. Bolnav de Alzheimer, el a murit la vârsta de 81 de ani în reşedinţa sa din Florida, în 2018.

În prezent, Bain & Company deţine birouri în 63 de oraşe din 39 de ţări, are o echipă de 15.000 de angajaţi şi a înregistrat, la nivelul anului trecut, venituri de 4,8 miliarde de dolari. Bain & Company, McKinsey şi Boston Consulting Group sunt numite adesea, în industria firmelor de management şi consultanţă, The big 3 sau MBB.  

Carte de vizită

1. S-a născut pe 30 iulie 1937 în Johnson City, Tennessee;

2. A urmat cursurile Universităţii Vanderbilt şi s-a licenţiat în istorie;

3. În 1963 s-a angajat la Boston Consulting Group;

4. La şase ani distanţă, cu experienţa dobândită din rolul de angajat a pus bazele propriei companii de consultanţă, Bain & Company, lansând apoi alte două firme, Bain Capital şi Bain Willard;

5. A avut patru copii şi a murit în 2018.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.