Bataie pe actiuni

Postat la 13 octombrie 2007 2 afişări

Pachetul de 32,5% din actiunile operatorului croat de telefonie T-Com, scos pe bursa de guvernul de la Zagreb, a fost suprasubscris de cinci ori. Compania, controlata in proportie de 51% de Deutsche Telekom AG, este una din cele mai profitabile din tara si a doua astfel de firma care este listata pe bursa.

Pretul a fost fixat la 36 de euro pe actiune, dar analistii estimeaza valoarea reala la 62 de euro. Viceprim-ministrul croat Damir Polancec a spus ca pretul a fost fixat intentionat la un nivel asa de redus, pentru a permite cetatenilor sa realizeze profituri. Din actiunile scoase la vanzare, 25% au putut fi cumparate de persoanele fizice din Croatia si 7,5% de catre investitorii institutionali. Aproape 358.000 de croati au subscris pentru achizitionarea de actiuni. Initial, cetatenii croati au putut cumpara actiuni pana la pragul de 5.250 de euro, dar ulterior guvernul a injumatatit aceasta suma, pentru a permite tuturor celor care au subscris sa primeasca macar o parte din actiuni. Cererile depuse de investitorii institutionali au depasit si mai dramatic oferta: de 27 de ori investitorii straini si de noua ori investitorii locali. Guvernul se asteapta sa incaseze suma de 959 de milioane de euro din vanzarea pachetului de actiuni, cea mai mare parte urmand sa fie alocata pentru plata pensiilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
T-Com,
actiuni,
operatori,
telefonie,
Zagreb
/actualitate/afaceri/bataie-pe-actiuni-954917
954917
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.