Bancile vor dobanzi si avansuri mai mari la Prima Casa daca scade la jumatate garantia statului

Postat la 22 martie 2011 10 afişări

Nivelul dobanzii, avansul, modul de provizionare, comisioanele platite deja Fondului de Garantare si constituirea ipotecii sunt principalele probleme tehnice ridicate de banci in cazul diminuarii la jumatate a garantiei statului in programul Prima Casa, iar Guvernul vrea o solutie intr-o saptamana.

"Trebuie ca in urmatoarea saptamana sa se discute cu BNR ce sistem de provizionare va fi acceptat in cazul reducerii la jumatate a garantiei statului si cum va fi inregistrata ipoteca, precum si avansul minim acceptat, pentru ca banca centrala a aprobat norme de prudentialitate pentru fiecare banca in parte. BNR a facut oricum derogare de la norme in programul Prima Casa, dar creditul era acoperit 100% de garantia statului. Acum s-ar putea sa nu mai fie de acord cu un avans minim de numai 5%", au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare. Bancile au ridicat problema modului de tratare a garantiei ipotecare constituite de clienti, care va fi scriptic impartita intre institutiile de credit si stat, dar executarea va functiona, cel mai probabil, pe principiul creantei bugetare, intrucat procedurile sunt mult mai rapide. In cazul bancilor, executarea unor garantii se poate prelungi pe perioade chiar mai lungi de doi ani.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
dobanzi,
prima casa,
garantie,
stat,
dobanzi,
avansuri
/actualitate/afaceri/bancile-vor-dobanzi-si-avansuri-mai-mari-la-prima-casa-daca-scade-la-jumatate-garantia-statului-8087216
8087216
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.