ANCOM: Peste 2,5 de milioane de conexiuni fixe la internet in 2008

Postat la 09 aprilie 2009 15 afişări

Una dintre principalele preocupari pentru acest an ale noului presedinte al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Catalin Marinescu, este cresterea penetrarii broadband.

“Penetrarea broadband in Romania este la jumatatea ratei medii de penetrare din Uniunea Europeana, motiv pentru care principala prioritate a mandatului meu este cresterea acestei rate de penetrare”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, cu ocazia primei conferinte de presa de la preluarea functiei, la 1 aprilie. La finalul anului trecut, numarul de comexiuni de acces fix la internet in banda larga era de 2,51 de milioane, in crestere cu 30% fata de 2007, rata de penetrare ajungand la aproximativ 11,7%. Spre comparatie, media inregistrata in toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene se cifreaza la 22,9%.

"Cresterea fata de 2007 a fost de 30%. in ceea ce priveste accesul la internet la nivelul utilizatorilor rezidentiali la sfârsitul anului 2008, se poate spune ca aproximativ una din trei gospodarii dispunea de servicii de acces la internet in banda larga, rata de penetrare la nivel de gospodarii ajungând la 30,4% la sfârsitul anului trecut", a mai spus Marinescu. Totodata, conexiunile active de acces mobil la internet au crescut cu 150% fata de 2007, pana la un numar de 2,7 milioane, potrivit datelor ANCOM, pe fondul extinderii acoperirii retelelor 3G, care au permis furnizorilor de servicii de telefonie mobila sa lanseze oferte noi de acces mobil la internet in banda larga.

"Datele statistice preliminare privind evolutia pietei de comunicatii electronice din România in anul 2008 arata ca piata de comunicatii a ajuns la maturitate. Avem cea mai mare rata de penetrare a telefoniei fixe din toate timpurile, un ritm de crestere sustinut al numarului de utilizatori de servicii de telefonie mobila si o crestere substantiala a numarului de conexiuni la internet", a spus presedintele ANCOM.

Telefonia fixa a inregistrat anul trecut o crestere de 18% fata de 2007, numarul liniilor de acces ajungand la 5,04 milioane, reprezentand o rata de penetrare de 23,4% din populatie si 53,6% din gospodarii. Cei 32 de furnizori alternativi de telefonie fixa cu retea proprie detin aproximativ 40% din numarul total de linii de acces. Numarul furnizorilor alternativi care ofera servicii de apeluri a ajuns la 49 la sfârsitul anului trecut, fiind in scadere fata de sfârsitul anului precedent, in special datorita numarului mare de achizitii si fuziuni incheiate pe parcursul anului 2008.

In ce priveste telefonia mobila, numarul cartelelor SIM active a depasit la finalul anului trecut 24,5 de milioane, in crestere cu 19,8% fata de 2007, in timp ce numarul SIM-urilor valabile (aflate in perioada de valabilitate la sfarsitul unei perioade de raportare) a fost de 28,6 de milioane, in crestere cu 18,2%. In cazul cartelelor active, rata de penetrare a serviciilor a fost de 114%, in timp ce penetrarea cartelelor SIM valabile a depasit 133%. "Al doilea semestru al anului 2008 pastreaza aceeasi tendinta inregistrata in premiera in primul semestru al anului in ce priveste telefonia mobila - o crestere mai accelerata a numarului de abonamente fata de numarul de cartele preplatite. Din cei 9,7 milioane de utilizatori cu abonament lunar existenti la data de 31 decembrie 2008, peste 70% reprezentau persoane fizice (6,8 milioane), iar cei 2,9 milioane persoane juridice reprezentau mai putin de 30%", a afirmat Catalin Marinescu.

Portabilitatea numerelor de telefonie mobila a inregistrat o crestere sustinuta, de aproximativ 50%, conform presedintelui ANCOM, numarul portarilor ajungand astfel la peste 47.000.

 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/ancom-peste-2-5-de-milioane-de-conexiuni-fixe-la-internet-in-2008-4188831
4188831
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.