Almunia: "Cateva banci" din Grecia si Spania vor avea nevoie de salvare cu bani de la stat

Postat la 20 iunie 2010 17 afişări

Guvernele din Grecia si Spania ar putea fi nevoite sa intervina pentru salvarea unora dintre bancile din aceste tari, care probabil vor cere ajutor in perioada urmatoare, a declarat Joaquin Almunia, comisarul european pentru concurenta si vicepresedintele Comisiei Europene.

"Numarul bancilor europene afectate de criza creditului nu e clar inca, dar este de asteptat ca in principal cateva banci spaniole de economii si banci grecesti sa aiba nevoie de ajutor de stat", a declarat Almunia pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung, fara a face nominalizari, dar precizand ca e vorba de institutii care nu au avut pana acum nevoie de salvare cu bani publici.

Almunia a pledat pentru cresterea eficientei in sistemul bancar european, prin eliminarea institutiilor cu o sanatate financiara precara. "N-ar trebui sa mai tinem in viata cu sprijinul statului niste banci care nu sunt capabile sa supravietuiasca", spune el.

In privinta Greciei, comisarul nu a exclus posibilitatea ca tara sa solicite de la Bruxelles aprobarea pentru un nou pachet de salvare financiara pentru banci, in timp ce Spania cel mai probabil nu va avea nevoie sa apeleze la sustinerea UE, intrucat bancile de economii (cajas) cu probleme au deja la dispozitie fondul guvernamental special creat pentru astfel de situatii.

Fondul de Restructurare Controlata a Bancilor (FROB) din Spania a intervenit deja cu 550 de milioane de euro in in urma cu cateva saptamani in sprijinul CajaSur, una dintre aceste "cajas", pentru ca aceasta sa poata indeplini cerintele minime de solvabilitate. Ministrul spaniol al economiei, Elena Salgado, a declarat deja ca pentru a face fata problemelor din sistem, guvernul va avea nevoie doar de mai putin de o treime din resursele de 99 de miliarde de euro ale FROB.

Din septembrie 2008, Comisia Europeana a aprobat planuri de recapitalizare si alte masuri initiate de guvernele europene in sprijinul bancilor in valoare totala de peste 4,13 miliarde de euro. "Acum am putea avea iarasi de lucru", a spus Almunia. Initial, Comisia Europeana avea in vedere ca pana in decembrie toate planurile de ajutor de stat pentru banci sa se incheie si sa nu mai fie solicitate prelungiri, insa situatia de pe piata interbancara ar putea duce la amanarea termenului.

Si Germania va avea nevoie de o prelungire, dat fiind progresul lent al restructurarii in cazul creditorului imobiliar Hypo Real Estate, care a avut nevoie de mai bine de 100 de miliarde de euro in garantii de stat pentru a supravietui.

La sfarsitul lunii mai, Banca Centrala Europeana a anticipat ca bancile europene vor fi nevoite sa admita in total credite neperformante in valoare de 195 de miliarde de euro pana in 2011, ceea ce se adauga la totalul de 444 de miliarde pierdute pana acum. Aceasta ar insemna echivalentul a 762 de miliarde de dolari, mai putin decat cele 885 de miliarde de dolari reprezentand credite neperformante care vor fi recunoscute ca atare pana la sfarsitul lui 2010 de catre bancile americane, conform FMI.

Cel mai recent raport al Bancii Reglementelor Internationale releva ca bancile din zona euro aveau la sfarsitul anului trecut o expunere de 727 miliarde pe Spania, 402 miliarde de dolari pe Irlanda, 244 miliarde pe Portugalia si 206 miliarde pe Grecia. Bancile din zona euro, in frunte cu cele din Germania si Franta, detineau 62% din totalul datoriei emise de aceste patru tari, restul fiind detinut de institutii din Asia si America.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
zona euro,
almunia,
banci,
datorii,
spania,
grecia,
/actualitate/afaceri/almunia-cateva-banci-din-grecia-si-spania-vor-avea-nevoie-de-salvare-cu-bani-de-la-stat-6432853
6432853
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.