A meritat The Hurt Locker sase premii Oscar?

Postat la 12 martie 2010 42 afişări

Marele castigator la cea de-a 82-a gala a Academiei de film americane, "The Hurt Locker", de Kathryn Bigelow, a fost recompensat cu sase premii Oscar. Si totusi, pelicula nu a fost pe gustul tuturor.

Patru motive sunt invocate de criticii de film care declara ca productia nu avea de ce sa primeasca mult ravnitele premii. In primul rand, The Hurt Locker este extrem de previzibil. "Afland din debutul filmului cine este eroul, ne dam seama foarte clar ca acesta nu va pati nimic pana la final, iar o doza mare de suspans se pierde", sustin specialistii. Pe de alta parte, caracterul eroului principal aduce in atentia publicului doar un alt personaj care nu joaca dupa regulile grupului, deci nimic nou si nimic surprinzator.

Al treilea argument ar fi acela ca tema filmului, "razboiul este un drog", este de multa vreme expirata, fiind intens folosita in alte productii precum Platoon, The Deer Hunter, Black Hawk Down, Full Metal Jacket, Jarhead. "Dand unui film militar tema "razboiul e ca un drog", este ca si cum i-ai da eroinei dintr-o comedie romantica un cel mai bun prieten homosexual", sustin cei care apreciaza mai putin pelicula. In fine, situarea americanilor in tabara baietilor buni si a irakienilor in cea a railor este putin deranjanta pentru cei care cunosc ca invadatorii se lupta cu bastinasii in propria lor tara in numele instaurarii mitului democratiei.

Intr-o ampla analiza, The Guardian sustine ca, in general, criticii de film s-au plans ca pelicula arata superficialitatea razboiului, modul in care soldatii actioneaza dupa propriile reguli, dar si faptul ca nu contine nicidecum o privire obiectiva asupra politicii de invadare a Irakului. Totusi, specialistii au cazut de acord ca regizorul a creat prin eroul filmului, Will James, un adevarat razboinic, care este periculos, nepasator pentru siguranta colegilor, dependent de risc si incapabil sa accepte monotonia vietii de civil. Dezbaterea ca un astfel de om ar putea sau nu exista poate fi tocmai jocul de salon pe care oameni ca James nu il inteleg deloc.

Reuters confirma cascada de clisee pe care filmul o aduce in fata publicului. Pe langa faptul ca pana in momentul de fata, The Hurt Locker poate fi considerat un esec comercial, incasarile realizate ajungand la doar 21 milioane de dolari la nivel mondial, adica de peste 100 de ori mai putin decat incasarile obtinute de "Avatar", filmul are parte si de cea mai redusa raspandire pe marile ecrane de pe mapamond. Filmul a rulat doar pe 535 de ecrane si a costat numai 11 milioane de dolari, fata de cele 230 cheltuite pentru Avatar.

Romanii s-au uitat la The Hurt Loker. Insa nu stim cati s-au uitat pana la sfarsit. Cert este ca duminica seara, cand Pro Tv a difuzat The Hurt Locker - Echipa de foc, aproape 1,3 milioane de telespectatori la nivelul intregii tari au urmarit in minutul de aur (23:20) aventurile genistilor din Irak.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
The Hurt Locker,
film,
Oscar,
incasari
/actualitate/afaceri/a-meritat-the-hurt-locker-sase-premii-oscar-5741487
5741487
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.