Acţiunile Petrom, evaluate la jumătate faţă de companiile similare din Europa. Ce ţine preţul pe loc?

Postat la 18 decembrie 2013 382 afişări

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, este evaluată la un multiplu de profit (PER) de 5,5, în timp ce media multiplilor PER ai companiilor similare din Europa este de 11,1, potrivit unui raport de analiză publicat de austriecii de la Erste Bank.

La un profit net estimat pentru anul acesta la 4,6 miliarde de lei (1,03 mld. euro), Petrom are o capitalizare de 5,8 miliarde de euro. Dacă s-ar tranzacţiona la acelaşi multiplu ca marile companii petroliere din Europa de Vest, Petrom ar valora teoretic circa 10 miliarde de euro, iar acţiunile ar fi la 0,7-0,8 lei.

Cu toate acestea, acţiunile Petrom sunt cotate în prezent în apropierea nivelului de 0,46 lei/acţiune, iar în ultimii cinci ani nu au mai urcat peste pragul de 0,5 lei. Chiar dacă pe ultimii cinci ani (decembrie 2008 - decembrie 2013) acţiunile Petrom au o creştere de 155%, de la începutul anului acestea au băltit în intervalul 0,4-0,48 lei, având un avans de doar 7%. Asta deşi în primele nouă luni profitul companiei a crescut cu 27%.

În ciuda profiturilor în creştere de la an la an, care se traduc şi în dividende mai mari pentru acţionari, investitorii se uită cu reticenţă la acţiunile Petrom din două motive. Unul este schimbarea redevenţelor pe care Petrom le plăteşte pentru extracţia petrolului din România, începând cu 2015, iar celălalt este presiunea la vânzare care poate apărea dacă Fondul Proprietatea şi statul încep să lichideze din deţinerile lor.

Mariana Gheorghe este directorul general al OMV Petrom în România.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
petrom,
europa,
actiuni,
companii,
evaluare,
pret
/actualitate/actiunile-petrom-evaluate-la-jumatate-fata-de-companiile-similare-din-europa-ce-tine-pretul-pe-loc-11789468
11789468
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.