Mariana Gheorghe

Autor: Iuliana Roibu Postat la 28 octombrie 2013 642 afişări

Mariana Gheorghe



Mariana Gheorghe este una din eroinele Catalogului "200 cele mai puternice femei din business", care va fi lansat în curând, si ale galei "Woman in Power" (19 martie 2014).



Mariana Gheorghe este cel mai puternic director general din România, pentru că are mână afacerile de cinci miliarde de euro ale Petrom, cea mai mare şi cea mai profitabilă companie de pe piaţa locală. 

Mariana Gheorghe şi-a început cariera în urmă cu 31 de ani în industrie, în producţia chimică, a continuat cu comerţ intern şi internaţional, apoi cu macroeconomie, iar de la mijlocul anilor ‘90 cu banking în cadrul BERD.

„Cei 14 ani de banking la Londra au fost cea mai lungă etapă din cariera mea, care a marcat foarte mult profilul meu de profesionist, dar şi personalitatea şi cariera în final", spune Mariana Gheorghe.

În 2005, Mariana Gheorghe a fost recrutată de OMV de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare. Acceptarea poziţiei de CEO al Petrom a însemnat cea mai mare provocare a vieţii profesionale pentru cel mai puternic CEO din România. De la venirea la conducerea celei mai mari companii din România, Mariana Gheorghe a aplicat cea mai mare parte a planului de privatizare propus de compania mamă, care a însemnat restructurarea companiei, investiţii de aproape 4 miliarde de euro, în special în producţia de hidrocarburi, dar şi în rafinare şi marketing, schimbarea sistemului de operare a benzinăriilor şi construcţia unui nou sediu unde să lucreze toţi angajaţii companiei. 

Mariana Gheorghe, ocupă locul al 27-lea într-un top realizat de revista americană Fortune la nivel mondial, dar fără SUA, al celor mai puternice 50 de femei din lumea afacerilor. CEO-ul Petrom a urcat cinci poziţii faţă de ediţia de anul trecut, când a fost inclus pentru prima dată în topul "Most Powerful Women: The International Power 50". Mariana Gheorghe este primul director român al unei companii şi singurul din Europa de Sud-Est prezent în acest top. Clasamentul din acest an este condus de CEO-ul companiei petroliere Petrobras (Brazilia), Maria das Graças Foster. În continuare, top cinci este completat de Güler Sabanci - de la Sabanci Holding (Turcia), Gail Kelly - Westpac (Australia), Chanda Kochhar - ICICI Bank (India) şi Annika Falkengren - SEB (Suedia).

Decalogul Marianei Gheorghe:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MARIANA GHEORGHE,
Petrom
/lideri/mariana-gheorghe-11576397
11576397
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.