2009, anul in care banii au devenit mai scumpi

Postat la 22 decembrie 2009 24 afişări

Explozia consumului din ultimii ani a venit pe fondul accesului mai facil la finantare. De anul acesta insa, banii nu au mai circulat.

Bancile au fost primele care in toamna trecuta au apasat puternic pedala de frana, blocand finantarea pentru economie, dupa ce anii trecuti oferisera credite de miliarde de euro. Dupa cateva luni, firmele, deja lovite de intarzierile cu care statul isi platea facturile, au inceput sa se sufoce in lipsa finantarilor pentru activitatile curente.

Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, nota recent ca expunerea bruta a bancilor pe sectorul privat abia s-a mentinut la nivelul din decembrie anul trecut, respectiv 192 de miliarde de lei (45 de miliarde de euro) la sfarsitul lunii septembrie. Aceasta in conditiile in care statistica in lei este influentata de deprecierea cursului, iar intre timp unele banci au reinclus in bilanturi credite pe care le exportasera anterior catre bancile-mama.

Activitatea comerciala a bancherilor s-a redus practic anul acesta la gestionarea portofoliului existent de clienti. Tot anul a stat astfel sub semnul celor trei "R" - restructurare, reesalonare sau refinantare a creditelor acordate.

Daca in 2009 bancherii au fost dispusi sa restructureze credite, incercand sa castige timp alaturi de clientii lor, in 2010 se anunta furtuna, pentru ca in multe cazuri se va trece la executarea garantiilor din spatele creditelor neperformante. Calitatea portofoliilor de credite, acordate dupa criterii relaxate in anii trecuti, s-a deteriorat rapid incepand din toamna trecuta. Provizioanele mari pentru acoperirea pierderilor, care au ajuns la 3 miliarde de euro la sfarsitul lui septembrie, au muscat puternic din profitul bancilor. La sfarsitul primelor noua luni, profitul cumulat al bancilor se ridica la 680 de milioane de lei (160 mil. euro), de cinci ori mai mic decat in aceeasi perioada din 2008.

Inclusiv jucatori de top, precum Bancpost, Banca Transilvania sau ING s-au vazut astfel nevoiti sa recurga la masuri drastice de taiere de costuri, mergand de la trimiterea angajatilor in concediu fara plata pana la inchiderea de unitati si disponibilizarea de personal.

Daca nu au mai dat credite in mediul privat, bancile s-au reorientat catre stat, care si-a triplat creditul contractat in ultimul an. Cumpararea de titluri de stat a fost un debuseu facil, care a permis plasarea lichiditatilor fara risc la dobanzi consistente.

Cititi si:

Politica: Sub semnul alegerilor

Macroeconomie: Anul recesiunii

Asigurari si pensii: Fara pierderi

Bursa: Reteta banilor usori nu mai functioneaza

Consultanta: Anul paradoxurilor

Companiile energetice au pierdut din greutate

Petrol si carburanti: Minus 20%

Industrie: Fara cerere

Farma: Anul surprizelor neplacute

Industria alimentara: Consum redus

Agricultura: 2009, anul nefericirii

Retail si distributie: Comert cu surprize

Textile: Anul extremelor - unii s-au extins, altii au inchis

Piata auto, victima crizei

Real estate: Chinul imobiliar

Media: Reducere la jumatate

Resurse umane: Anul concedierilor

Telecom: Un pic mai bine

Internet si IT: "A fost cel mai greu an"

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
credite,
dobanzi
/analize/servicii-financiare/2009-anul-in-care-banii-au-devenit-mai-scumpi-5197921
5197921
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.