Companiile energetice au pierdut din greutate

Postat la 22 decembrie 2009 15 afişări

Criza economica a lovit puternic si in afacerile celor mai mari companii din Romania, cele petroliere si energetice.

Cele mai multe proiecte energetice anuntate pentru 2009 au fost amanate, in conditiile crizei economice, dar si al contextului politic - dat fiind ca majoritatea proiectelor importante anuntate urma sa fie facute in parteneriat public-privat. Este vorba de reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, de centralele termice de la Braila si Galati, dar si de proiectele Hidroelectrica.

In aceste conditii, in 2009 au fost lansate proiecte private, cum ar fi centrala Petrom si parcul eolian al companiei cehe CEZ. Cele doua proiecte, care depasesc ca valoare 1,5 miliarde de euro, vor fi finalizate in aproximativ doi ani.

In 2009, scaderea consumului a crescut cantitatile de energie exportate. Conform calculelor Transelectrica, in lunile de vara Romania a exportat pana la 10% din productia interna de energie, pe fondul reducerii activitatii din industrie. Din acelasi motiv, cererea din sectorul casnic a depasit in dinamica sectorul industrial pentru prima oara in ultimii ani.

Scaderea cererii de energie din partea marilor consumatori a dus la o scadere a pietei de aproximativ 9,5%, desi cererea s-a redresat putin spre sfarsitul anului. Distribuitorii de energie estimeaza ca in primele luni ale lui 2010 ar putea reveni cererea de la nivelul din 2008, dar ca in anii urmatori piata se va mentine la un ritm de crestere de maxim 2-3% pe an.

Cititi si:

Politica: Sub semnul alegerilor

Macroeconomie: Anul recesiunii

Banci: Anul in care banii au devenit mai scumpi

Asigurari si pensii: Fara pierderi

Bursa: Reteta banilor usori nu mai functioneaza

Consultanta: Anul paradoxurilor

Petrol si carburanti: Minus 20%

Industrie: Fara cerere

Farma: Anul surprizelor neplacute

Industria alimentara: Consum redus

Agricultura: 2009, anul nefericirii

Retail si distributie: Comert cu surprize

Textile: Anul extremelor - unii s-au extins, altii au inchis

Piata auto, victima crizei

Real estate: Chinul imobiliar

Media: Reducere la jumatate

Resurse umane: Anul concedierilor

Telecom: Un pic mai bine

Internet si IT: "A fost cel mai greu an"

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
petrol,
Cernavoda,
CEZ Transelectrica
/analize/energie/companiile-energetice-au-pierdut-din-greutate-5198071
5198071
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.