Politica: Sub semnul alegerilor

Postat la 22 decembrie 2009 16 afişări

„Campania electorala“ a fost sintagma definitorie pentru anul politic 2009.

Nevoita sa treaca prin doua campanii electorale importante - cea pentru europarlamentare, in iunie si cea pentru prezidentiale, in noiembrie - clasa politica a amanat abordarea frontala a crizei economice pentru a nu-si periclita procentele in alegeri. Iar experimentul a reusit, cel putin din punctul de vedere al calculului politic, pentru ca electoratul nu a taxat decat poate prin absenteism (circa 30% prezenta la vot la europarlamentare) partidele aflate la guvernare in 2009 (PSD si PD-L).

Principalul perdant in acest caz a fost PNL care, lipsit de parghiile guvernarii si in conditiile in care fiecare partid a mobilizat doar nucleul dur de votanti, a obtinut un scor mult inferior celui de la alegerile generale din 2008. Esecul relativ al noii conduceri in frunte cu Crin Antonescu a fost insa acoperit de rezultatul relativ bun obtinut de acelasi la alegerile prezidentiale, cand a reusit sa se apropie de procentul partidului din 2008, fara a mai beneficia de data aceasta de avantajul de a fi la guvernare.

De cealalta parte, PSD a trecut prin una dintre cele mai dificile perioade, inabusirea tensiunilor interne din partid datorandu-se exclusiv prezentei social-democratilor in ecuatia guvernamentala. Din momentul in care insa aceasta a incetat, si mai cu seama dupa esecul neasteptat inregistrat de Mircea Geoana la alegerile prezidentiale, vocile contestatare la adresa actualei echipe de conducere au inceput sa se auda tot mai clar, asa incat un congres de clarificare a mandatului liderilor actuali e aproape o certitudine pentru primele luni ale anului viitor.

In fine, castigatorii fara lauri ai acestui an politic au fost Traian Basescu si PD-L, care au reusit sa pastreze puterea, insa cu pretul scump al taierii puntilor de dialog cu orice potential partener pentru o majoritate solida in Parlament. Desi guvernul Emil Boc IV are toate sansele sa reziste cel putin cateva luni, mandatul sau va fi aproape obligatoriu unul de sacrificiu, cu consecinte pentru scorul electoral al democrat-liberalilor.

Cititi si:

Macroeconomie: Anul recesiunii

Banci: Anul in care banii au devenit mai scumpi

Asigurari si pensii: Fara pierderi

Bursa: Reteta banilor usori nu mai functioneaza

Consultanta: Anul paradoxurilor

Companiile energetice au pierdut din greutate

Petrol si carburanti: Minus 20%

Industrie: Fara cerere

Farma: Anul surprizelor neplacute

Industria alimentara: Consum redus

Agricultura: 2009, anul nefericirii

Retail si distributie: Comert cu surprize

Textile: Anul extremelor - unii s-au extins, altii au inchis

Piata auto, victima crizei

Real estate: Chinul imobiliar

Media: Reducere la jumatate

Resurse umane: Anul concedierilor

Telecom: Un pic mai bine

Internet si IT: "A fost cel mai greu an"

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
politic 2009,
PDL,
PSD,
campanie,
alegeri
/actualitate/politic/politica-sub-semnul-alegerilor-5197895
5197895
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.