Telecom: Un pic mai bine

Postat la 22 decembrie 2009 23 afişări

Nici macar telefoanele mobile sau Internetul nu au fost ferite de criza, operatorii din domeniu intrand intr-un sustinut razboi al preturilor pentru a castiga cota de piata.

"Sa tragem linie. A fost un an greu pentru intreaga economie, dar telecomunicatiile au trecut hopul mai bine decat alte domenii", rezuma situatia Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii.

Argumentele ar fi doua: operatorii au reusit sa-si mentina baza de clienti - chiar sa inregistreze o crestere usoara - si s-au adaptat rapid la noile conditii ale pietei, pornind intr-un soi de razboi al ofertelor. Fiecare dintre companii a venit cu o oferta simplificata si cu mult mai multe minute incluse la aceleasi tarife. "Asa se justifica de ce oamenii au vorbit mai mult la telefon anul acesta, in conditiile unui numar de clienti si ale unor venituri similare cu cele din 2008", apreciaza Marinescu. Rata de penetrare pentru serviciile de voce de aproximativ 130% ar urma sa se stabilizeze in anii viitori.

De departe cea mai importanta mutare din acest an a fost achizitia Telemobil, compania care opereaza Zapp in Romania, de catre Cosmote, pentru mai mult de 200 de milioane de euro. Operatorul de origine greaca a facut primul pas catre piata internetului mobil, dupa ce a pierdut in 2006 licitatia pentru licentele 3G, castigate de Zapp si RCS&RDS. Acum, Cosmote are in plan sa le ofere utilizatorilor acces la servicii 3G incepand chiar de anul viitor, dupa ce integrarea operationala a Zapp se va finaliza.

Click aici pentru a vedea care au fost cele mai importante evenimente din piata telecom in 2009.

Nu toti operatorii stau insa la fel de bine din punct de vedere financiar, lucru valabil mai ales in cazul celor ce nu au sustinerea unei multinationale, cum este cazul RCS&RDS. Compania detinuta de Zoltan Teszari, singura ramasa pe piata in lupta cu multinationalele, ar fi interesata de o emisiune de obligatiuni in valoare de pana la 200 de milioane de dolari (135 mil. euro). In prima parte a acestui an insa, RCS&RDS cumpara cot la cot cu Romtelecom parti din New Com Telecomunicatii, unul dintre cel mai importanti furnizori alternativi de servicii telecom de pe piata, format prin achizitia si integrarea unui numar consistent de retele de cartier. "Tranzactia cu RCS&RDS a implicat retele cu aproximativ 30.000 de utilizatori si a depasit cinci milioane de euro", spunea Mircea Lucacel, directorul general al New Com.

Criza sau nu, operatorii telecom au continuat sa faca investitii. "Toti operatorii mobili din Romania sunt interesati de ofertele de tehnologie 4G, care permite atingerea unor viteze de conectare la internet de zece ori mai mari decat in retelele 3G", spunea recent Dragos Chivu, directorul general al Nokia Siemens Networks, cu ocazia unei demonstratii de tehnologie de ultima generatie.

Cititi si:

Politica: Sub semnul alegerilor

Macroeconomie: Anul recesiunii

Banci: Anul in care banii au devenit mai scumpi

Asigurari si pensii: Fara pierderi

Bursa: Reteta banilor usori nu mai functioneaza

Consultanta: Anul paradoxurilor

Companiile energetice au pierdut din greutate

Petrol si carburanti: Minus 20%

Industrie: Fara cerere

Farma: Anul surprizelor neplacute

Industria alimentara: Consum redus

Agricultura: 2009, anul nefericirii

Retail si distributie: Comert cu surprize

Textile: Anul extremelor - unii s-au extins, altii au inchis

Piata auto, victima crizei

Real estate: Chinul imobiliar

Media: Reducere la jumatate

Resurse umane: Anul concedierilor

Internet si IT: "A fost cel mai greu an"

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
telecom
/business-hi-tech/telecom/telecom-un-pic-mai-bine-5198250
5198250
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.